Ruská ekonomika se vrátila k růstu, příští rok ale Moskva čeká zpomalení

Ruský rubl

Ruský rubl Zdroj: Profimedia

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Tempo jeho růstu tak zrychlilo z 1,3 procenta v prvním kvartálu. Ve své konečné zprávě to v pondělí oznámil ruský statistický úřad. Zpřesnil tak svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého růst ve druhém čtvrtletí činil 1,8 procenta.

Ruská ekonomika se loni po dvou letech poklesu vrátila k růstu, HDP se zvýšil o 1,5 procenta. Ruské hospodářství se nyní zotavuje z útlumu, za nímž stály nízké ceny ropy a sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Ruské ministerstvo hospodářství nicméně minulý týden snížilo odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. V příštím roce nyní ministerstvo očekává zpomalení růstu na 1,3 procenta, zatímco podle dřívější prognózy měl růst zvolnit na 1,4 procenta. Za zhoršením hospodářského výhledu stojí výkyvy na finančních trzích, rychlejší odliv kapitálu a obavy z nových amerických sankcí, uvedla agentura Reuters.

Ruský rubl se během pondělního obchodování dostal na nejslabší úroveň za dva a půl roku. Americký dolar se tak poprvé od března 2016 prodával za více než 70 rublů. Ruskou měnu kromě obav z nových amerických sankcí tlačí dolů i pochybnosti ohledně nezávislosti ruské centrální banky.