Rusko má nástroje, jak svou měnu chránit před pohromou na rozvíjejících se trzích

Ruské rubly (ilustrační foto).

Ruské rubly (ilustrační foto). Zdroj: Profimedia.cz

Měny rozvíjejících se trhů v letošním roce prudce klesají. Na dvouleté minimum se ve čtvrtek propadl i ruský rubl, který letos vůči dolaru klesl už o sedmnáct procent. Země má ale stále mnoho způsobů, jak svou měnu chránit, píše Bloomberg.

Dvouletého minima dosáhl rubl ve čtvrtek, kdy ruský premiér Dmitrij Medveděv vyzval centrální banku ke snížení úrokových sazeb. Další pokles měny ale podle agentury Bloomberg není zdaleka jistý, protože ji Rusko může bránit efektivněji, než ostatní rozvíjející se ekonomiky. Centrální banka a státní pokladna už učinily malé, ale významné kroky ke zmírnění tlaku na rubl. Až do příštího měsíce například zastavila nákup dolarů.

Náměstek ruského ministra financí Vladimir Količev v rozhovoru pro Bloomberg řekl, že je Rusko v případě potřeby připraveno k nákupu vlastních dluhopisů od zahraničních držitelů, pokud se americké sankce ještě zvýší. To dává podle Bloombergu smysl hlavně z pohledu prezidenta Vladimira Putina, který s radostí označí zahraniční investory jako „zdroj nestability“.

Se státním dluhem 13 procent HDP má podle Količeva vláda hodně možností, jak pád rublu zastavit. Ke splácení státního dluhu navíc může využít devizové a zlaté rezervy v hodnotě 460 miliard dolarů. Navíc se země může opřít o svůj nejvýznamnější vývozní artikl – ropu.

Pozice centrální banky je poměrně jasná: v případě dalšího poklesu rublu zvýší sazby. Podle její prezidentky Elviry Nabullinové o dalším zvyšování úrokových sazeb rozhodnou politici 14. září.

Výnosy desetiletých státních dluhopisů vzrostly z únorových 7 procent z konce února na současných 9,1 procenta. Reálná návratnost je po odečtení 3,1 procenta inflace jedním z nejvyšších na světě. Právě proto nevedly sankce k masivnímu odchodu zahraničních investorů držících ruské dluhopisy. Jejich podíl je nyní 27%, od března klesl jen o osm procent, uvedl Količev.