Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 2,2 procenta

Moskva

Moskva Zdroj: ctk/AP

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 2,2 procenta. Uvedl to tamní statistický úřad. Zpřesnil tak svůj odhad z poloviny května, podle kterého pokles ekonomiky činil pouze 1,9 procenta. Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Oficiální prognóza ruské vlády počítá na celý letošní rok s poklesem ekonomiky o 2,8 procenta po loňském růstu o 0,6 procenta. V příštím roce však vláda očekává návrat k růstu, jenž by měl dosáhnout 2,3 procenta.

Vláda je tak optimističtější než Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten v příštím roce očekává růst HDP o pouhých 0,2 procenta po letošním propadu o 3,4 procenta. Ruská centrální banka se rozhodla podpořit domácí ekonomiku snížením základní úrokové sazby o jeden procentní bod na 11,5 procenta. Banka letos úroky snížila již potřetí, základní sazbu tak zredukovala celkem o čtyři procentní body.

Graphical visualization of Russia GDP Annual Growth Rate