Ruská loď Progress nedolétla na oběžnou dráhu a nejspíš se zřítila

Ruská nákladní loď Progress

Ruská nákladní loď Progress Zdroj: ctk

(VIDEO) Ruské nákladní lodi Progress, která odstartovala dnes z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a mířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se nepodařilo dosáhnout správné oběžné dráhy. Raketa se pravděpodobně zřítila, předpokládá se, že spadla buď na Sibiři nebo v neobývané oblastina na hranicích s Čínou, Mongolskem a Kazachstánem.

Progress M-12M měl na palubě více než 3,5 tuny nákladu pro posádku ISS, hlavně vodu, potraviny, kyslík a palivo. S orbitálním komplexem se měl spojit v pátek. Od zastavení letů amerických raketoplánů letos v létě, jsou ruské lodi Progress jediným dopravním spojením s vesmírnou stanicí.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos informovala, že problém s motory se objevil po 325 sekundách letu. O osudu lodi se nyní spekuluje, uvažuje se o možných místech dopadu.

Středeční start lodi Progress M-12M

Na ISS je nyní mezinárodní posádka složená ze šesti kosmonautů. Podle ruského kosmického experta Sergeje Puzanova mají na stanici zásoby na dva až tři měsíce. Proto ztráta Progressu neznamená podle něho kritickou situaci.

Mimořádná situace u Progressu nastala podle Interfaxu poprvé po 30 letech. Poprvé nedokázala dopravit náklad k orbitální stanici v roce 1978. „Od roku 1978 se nic podobného Progresu nestalo,“ řekl agentuře informovaný zdroj z kosmického odvětví. V červenci 2010 nedokázal Progress kvůli chybnému fungování zařízení uskutečnit na první pokus automatické spojení s ISS, ale podařilo se mu to o dva dny později.

V srpnu je to už druhý případ neúspěšného vypuštění kosmického přístroje v Rusku. Minulý týden se nepodařilo nasměrovat na správnou oběžnou dráhu velkou komunikační družici Express AM-4, kterou vynesla do kosmu raketa Proton. Pozemní řízení s ní ztratilo kontakt. Posléze se družici podařilo najít ve spolupráci s Američany na chybné oběžné dráze.