Ruská nadace v ohrožení. Vědci protestují proti pokutě

rubly, ilustrační foto

rubly, ilustrační foto Zdroj: http://www.background-free.com/

Čistě ruská nadace Dynastie dostala pokutu v přepočtu 133 tisíc korun, protože se odmítla zaregistrovat jako zahraniční agent. Do ulic Moskvy kvůli tomu vyšlo 1500 vědců a studentů. Dynastii, největší soukromou ruskou nadaci podporující vědu, založil Dmitrij Zimin. I když bývalý prezident VimpelCom, jedné z největších ruských telekomunikačních společností, bydlí v Rusku a je ruský občan, tak mu bylo přikázáno, aby nadaci zaregistroval jako „zahraničního agenta“.

Oficiálním důvodem bylo podle serveru gazeta to, že svůj majetek drží v zahraničních bankách. Registraci ale osmaosmdesátiletý fyzik odmítl. Urazil se. A agentuře Interfax řekl, že činnost první moderní soukromé nadace, která podporovala ruskou vědu třináct let stovkami milionů rublů, zřejmě brzy ukončí. Nedbá ani na rady, aby se soudil. A oponuje: „Proč bych měl vydávat svoje peníze za soud, v němž bych se měl dožadovat toho, abych mohl utrácet svoje peníze?“

Jen pro letošek plánoval Zimin, který není typickým ruským oligarchou utrácejícím miliardy za jachty a fotbalové kluby, poskytnout na vědecké projekty a granty více než 435 milionů rublů (195 milionů korun). Nadaci je ale nyní rozhodnutím moskevského soudu de facto znemožněna podpora například státních knihoven, základních a vyšších škol.

Patnáct set vědců a studentů kvůli rozhodnutí soudu, který jednal na popud ministerstva spravedlnosti, vyšlo na protest do ulic Moskvy. Právě jich se totiž rozhodnutí soudu dotkne nejvíce. Žádná jiná soukromá instituce v zemi totiž na vědu takovými penězi nepřispívala. Podle protestujících je věda v Rusku dlouhodobě zoufale podfinancovaná.

Loni Dynastie podpořila 288 fyziků, 14 matematiků, 21 biologů a 509 učitelů. Prostředky věnovala i na vybavení laboratoří a cesty vědců na kongresy

Měsíčník Nature uvedl, že nadace letos plánovala podpořit letní školy a vzdělávací projekty. Granty byly připravené pro molekulární biology, teoretické fyziky a matematiky. Jen loni Dynastie podpořila 288 fyziků, 14 matematiků, 21 biologů a 509 učitelů. Prostředky věnovala i na vybavení laboratoří a cesty vědců na kongresy.

Ruská vláda používá institut „zahraničního agenta“ proti těm, kteří podporují opozici, byť to otevřeně nepřiznává. Až dosud zákon postihl 50 organizací, informačních agentur a ekologů. Moskva tvrdí, že západní státy se i prostřednictvím nevládních organizací financovaných ze zahraničí snaží destabilizovat politický systém v zemi. Nadace Dynastie, respektive její zakladatel, však byla vždy apolitická. Dokonce dostala od ruské vlády v minulosti ocenění. Možná je ale nyní Kremlu trnem v oku syn filantropa Zimina. Ten totiž nedávno otevřeně podpořil nezávislá média v Rusku.