Ruská vláda hodlá posílit podporu automobilového sektoru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Ruská vláda se rozhodla posílit podporu tamního automobilového sektoru, který se potýká s prudkým poklesem poptávky. Uvedl to premiér Dmitrij Medveděv. Podle ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova by vláda letos na pomoc tomuto odvětví mohla vynaložit celkem 45 miliard rublů (přes 14 miliard korun).

Vláda již dříve oznámila, že v prvním pololetí vynaloží na podporu automobilového sektoru 20 miliard rublů. Manturov uvedl, že tato částka by mohla být navýšena o pět miliard rublů. Dodal, že ve hře je navíc návrh na vynaložení dalších 20 miliard rublů ve druhém pololetí, o kterém by vláda měla rozhodnout v květnu.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Vláda na propad automobilového trhu reagovala zavedením programu šrotovného a nabídkou zvýhodněných úvěrů, napsala agentura Reuters.

V loňském roce se podle podnikatelského sdružení AEB prodej nových automobilů v Rusku navzdory vládním opatřením propadl o 36 procent na 1,6 milionu vozů. Letos čeká AEB výrazné zpomalení tempa poklesu, a to na pouhých pět procent. Se slabou poptávkou v Rusku se potýká i mladoboleslavská Škoda Auto. Té v loňském roce prodej na ruském trhu podle údajů AEB klesl o 35 procent na zhruba 55.000 vozů.