Ruská vysvětlení nedávají smysl, látku na černém trhu neseženete, tvrdí spolutvůrce novičoku

Na vývoji nervově paralytické látky Novičok se podílel ruský vědec

Na vývoji nervově paralytické látky Novičok se podílel ruský vědec Zdroj: Reuters

Ruské vysvětlení útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru nedává smysl a odporuje vědeckým faktům, říká spolutvůrce novičoku Vladimir Uglev. Ten poskytl rozhovor bulharské televizi bTV poté, co ho ve středu na jihu Ruska srazilo auto.

„Ruské vysvětlení toho, co se stalo, neodpovídá ostatním vysvětlením. To, co říká ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov z vědeckého hlediska jednoduše není pravda,“ komentoval v televizi Uglev, jenž byl členem vědeckého týmu, který na otravné látce typu novičok v sovětské éře pracoval v povolžském městě Šichany. „Pokud se ptáte, kdo látku vyrobil, na jeho jméno a zemi, mohly to být mé ruce,“ přiznal.

Uglev považuje za nepravděpodobné, že by si látku mohla opatřit soukromá osoba. Na černém trhu se prý novičok neprodává, jelikož jeho výroba je složitým procesem, který musí provádět profesionálové ve správných laboratorních podmínkách. „Ten, kdo útočil, byl profesionál,“ dodal Uglev.

Pochybnosti v něm nevyvolává ani uzdravení Skripalových. Přitom původně experti mluvili o tom, že vyléčit se po zásahu novičokem je prakticky nemožné, a pokud dvojici nečeká smrt, budou po zbytek života prakticky odkázaní na pomoc okolí. Nic takového se ale nestalo.

Celý článek naleznete zde >>>