Ruské konvoje jezdí na Donbas i nadále, dorazil už třináctý

Ruský humanitární konvoj

Ruský humanitární konvoj Zdroj: CTK

Na východ Ukrajiny přijel již 13. konvoj s ruskou pomocí určenou oblastem, které ovládají proruští separatisté. Informovala o tom agentura TASS. Zatímco Rusové podobné zásilky označují za "humanitární", Kyjev Moskvu podezřívá, že touto cestou poskytuje rebelům i vojenský materiál.

Podle agentury TASS celkem více než 170 nákladních aut veze přes 1800 tun nákladu jako předešlé kolony do dvou povstaleckých bašt, Doněcka a Luhanska. Jde prý hlavně o potraviny, stavební materiál a další věci nezbytné pro zajištění života.

Ukrajinská vláda je ale přesvědčena, že Moskva pod rouškou humanitární pomoci vzbouřencům dodává nejrůznější vojenskou výbavu, možná i výzbroj. Rusové jako v předešlých případech i tentokrát tvrdí, že na hranicích se na kontrole nákladu podíleli ukrajinští pohraničníci a pozorovatelé OBSE. Konvoje ale přejíždějí úseky hranice ovládané povstalci, a tak se skutečné ukrajinské úřady ke kontrole nedostanou.

„Všechny automobily prošly celní kontrolou, přejely hranici a vydaly se směrem na Doněck a Luhansk,“ sdělil podle agentury TASS k dnešní výpravě mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace Oleg Voronov.

Proruští separatisté loni na jaře vyhlásili „lidové republiky“ v Doněcké a Luhanské oblasti a usilují o jejich odtržení od Ukrajiny. Boje s armádou, které kvůli tomu vypukly, si od té doby podle OSN vyžádaly už přes 5400 obětí, včetně civilistů.