Ruské nálety v Sýrii prý narušily zásobovací trasy Islámského státu

Výbuch ruské bomby v Sýrii

Výbuch ruské bomby v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Za posledních 24 hodin ruské letectvo podniklo v Sýrii dalších dvacet náletů, deset z nich bylo zacíleno přímo na radikální hnutí Islámský stát (IS). Dnes to oznámilo ruské ministerstvo obrany, které uvedlo, že ruská vojenská mise narušila velitelské struktury IS a jeho zásobování.

„Výsledkem našich leteckých útoků na Islámský stát jsou narušené kontrolní systémy, zásobovací trasy teroristické organizace a významné poškození infrastruktury využívané k přípravě teroristických činů,“ citovala agentura Reuters prohlášení Moskvy.

Z posledních dvaceti náletů jich polovina mířila na cíle IS, tvrdí Rusové. Letecké pumy podle ruského ministerstva obrany zasáhly výcvikový tábor teroristů včetně továrny na opasky a vesty, které jsou používány při sebevražedných útocích jako zásobníky trhavin.

Západ ruské zapojení do bojů v Sýrii po boku tamního autoritářského prezidenta Bašára Asada kritizuje a tvrdí, že ruské stíhačky podnikají nálety nejen proti IS či jiným radikálním skupinám, ale také proti silám umírněné opozice, s jejichž účastí západní země počítají při řešení syrské krize.

Asad: Západ má pocit selhání, jeho nálety jsou k ničemu
Západní politici mají podle syrského prezidenta Bašára Asada pocit selhání a jejich spiknutí proti Sýrii se jim nezdařilo. Informovala o tom agentura Reuters. Asad zároveň na svém twitterovém účtu označil za kontraproduktivní nálety, jež mezinárodní koalice v Sýrii vede proti radikálům z Islámského státu (IS).
„Terorismus se rozšířil,“ komentoval vývoj syrský prezident, v jehož zemi již delší dobu útočí na pozice Islámského státu některé západní a arabské země vedené Američany. Tento týden s vlastními nálety v Sýrii začali Rusové, které ovšem Západ kritizuje, že se nezaměřují pouze na Islámský stát, ale také na umírněnou protiasadovskou opozici. Moskva je dlouhodobým spojencem Asadova režimu. „Koalice s Ruskem, Íránem a Irákem musí zvítězit, jinak může být Sýrie zničena,“ uvedl také Asad.