Ruské prezidentské volby drtivě vyhraje Putin, tvrdí průzkum

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Reuters

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Vladimír Putin
4
Fotogalerie

V březnových prezidentských volbách chce stávající hlavu státu Vladimira Putina volit 71,4 procenta Rusů. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu ruské státní agentury VCIOM. Putin je považován za jasného favorita, což dokládají dosavadní výsledky anket.

Nynější průzkum VCIOM vypracoval na přelomu ledna a února a oproti tomu poslednímu z konce ledna si Putin polepšil o 1,5 procentního bodu. Naopak v podobné anketě z poloviny ledna dosáhl nynější prezident podpory 73 procent respondentů. Voleb se chce podle aktuálního průzkumu zúčastnit 79,3 procenta oprávněných voličů, uvedla agentura TASS.

Očekává se, že Putin nebude mít vážného protikandidáta. S výrazným odstupem skončili v průzkumu na druhém místě s necelými sedmi procenty kandidát komunistů Pavel Grudinin a s 5,7 procentem hlasů šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij. Televizní moderátorka Xenija Sobčaková a kandidát liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij obdrželi 1,3, respektive 0,7 procenta hlasů. Nejznámější opoziční politik Alexej Navalnyj kandidovat nesmí, protože byl pravomocně odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu.

Putin usiluje o čtvrtý mandát, svou kremelskou kariéru zahájil už v roce 2000. Výjimkou byly roky 2008 až 2012, kdy prezidentem byl Dmitrij Medveděv, místo kterého Putin zastával premiérský úřad. Bude-li Putin znovu zvolen, čeká ho na nejvyšším státním postu další šestiletý mandát.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>