Ruské řetězce pomohou vínu z Krymu

Víno, ilustrační foto

Víno, ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Vinařství Rusové po anexi Krymu připravují nejen podporu tamní turistiky, ale také injekce pro vinařský průmysl. S podporou vinařů z poloostrova by měly pomoci i největší řetězce. Kupříkladu magistrát Petrohradu prodejcům doporučí, aby krymským producentům zajistili příznivé podmínky pro vstup na trh.

Ukrajina se krymským vinařům uzavřela poté, co byl poloostrov připojen k Rusku. Přes její území se nyní nedostanou ani dodávky do ruských regionů, a proto se budou přepravovat vodní cestou. „Věříme, že obchodní řetězce nebudou ukládat pokuty za případné zdržení dodávek,“ uvedl ke složité logistice generální ředitel společnosti Legenda Krymu Michail Štyrlin.

Podle ruské celní služby byla Ukrajina loni mezi dovozci vín do Ruska na čtvrtém místě. Experti tvrdí, že krymská vína tvoří 75 procent exportu ze země. Pro nováčky ale není snadné na ruský trh proniknout. Náklady na zařazení do obchodní sítě a následné marketingové aktivity často dosahují až dvaceti procent ceny dodávaného vína.

Vláda proto lobbuje za jejich výrazné snížení. Úřady dvou největších ruských měst navíc vybízejí prodejce k propagaci krymské produkce například na veletrzích či pořádáním degustačních akcí.

Vinařství na Krymu
První známky kultivace vína na poloostrově jsou datovány do 4. století před Kristem. Evropské odrůdy se na Krym dostaly, když se poloostrov stal součástí carského Ruska. Poevropšťování krymských odrůd ale nepřály tamní podmínky. V roce 1804 na poloostrově bylo 350 vinohradů a vinice zabíraly 3400 hektarů plochy. Průmyslem se krymské vinařství stalo za ruského knížete Lva Golicyna. Jeho vinařské experimenty dosáhly ocenění v USA či Francii, v pařížských salonech bodovala i krymská šumivá vína. Dnes jsou nejlepším artiklem lehčí dezertní vína.

Obchodní řetězce podle listu Kommersant s podporou souhlasí. K jednání jsou připraveni například zástupci sítí Metro Cash & Carry a Auchan. Síť Abeceda chuti, která se účastnila jednání s vládou, alkohol z poloostrova původně neprodávala. V nejbližší době s tím ale začne. Ředitel firmy uvedl, že na pozadí událostí na Ukrajině může obliba krymského vína u spotřebitelů stoupnout o 30 až 40 procent.

Prezident Svazu vinařů Leonid Popovič ale míní, že by se vinařům z poloostrova neměly dávat zvláštní pobídky. Argumentuje tím, že jsou na ruském trhu už dávno. Již nynější diskuze kolem vinařství jsou podle něj pro poloostrov dostatečnou reklamou.