Ruské válečné lodě v Lamanšském průlivu doprovázely bombardéry

Ruský bombardér Il-95 sledován britskou stíhačkou Eurofighter Typhoon

Ruský bombardér Il-95 sledován britskou stíhačkou Eurofighter Typhoon Zdroj: Royal Air Force

Do Lamanšského průlivu vplul konvoj ruských válečných plavidel v čele s velkou protiponorkovou lodí Severomorsk. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na velení ruské Severní flotily. Britové současně museli vyslat své stíhací letouny proti ruským bombardérům, které se přiblížily k britskému vzdušnému prostoru.

Lodě prý směřují do Severního moře a dál do severovýchodního Atlantiku, kde se zapojí do cvičení protivzdušné a protiponorkové obrany. Konvoj od konce loňského roku operoval v Biskajském zálivu nedaleko pobřeží Francie a Španělska. Svou stálou základnu v ruském Severomorsku na Kolském poloostrově opustil konvoj loni v listopadu. Podle agentury Interfax čeká ruské vojáky v průlivu cvičení.

Stíhačky Eurofighter Typhoon vyslané ze základy ve skotském Lossiemouthu následně zasahovaly proti dvěma ruským bombardérům. Oznámilo to britské ministerstvo obrany, neuvedlo ale, kolik letounů bylo k ruským strojům vysláno a jak Rusové reagovali.

Ruská letadla ohrozila civilní stroje

Zatím poslední operace ruských ozbrojených sil v Lamanšském průlivu skončila letos na přelomu ledna a února diplomatickým sporem. K ruským letounům, které se tehdy přiblížily k britskému vzdušnému prostoru, vzlétly britské stíhačky Typhoon. Britské úřady kvůli údajně nebezpečnému incidentu odkláněly lety civilních strojů. Londýn si pak předvolal ruského velvyslance, aby přelety vysvětlil.

Britský tisk spojoval incident se spekulacemi, že na palubě ruských letounů mohly být jaderné rakety schopné zničit britské ponorky Vanguard vyzbrojené mezikontinentálními balistickými raketami Trident. Moskva ale pověsti o jaderných zbraních popřela.

Průlivem už konvoj proplul v listopadu

Severoatlantická aliance loni zaznamenala desítky případů, kdy se ruská vojenská letadla přiblížila k vzdušnému prostoru zemí NATO. „Zachytáváme ruské lety, ať už nad Atlantikem nebo na Baltu či v Černém moři,“ uvedl loni v listopadu šéf aliance Jens Stoltenberg. Počet podobných ruských letů se loni více než ztrojnásobil.

Lamanšským průlivem proplouval ruský vojenský konvoj i loni v listopadu. Skupina plavidel, kterou vedl rovněž Severomorsk, tehdy mířila ze Severního moře.