Ruského vědce čeká osm let vězení, Ukrajině předal dokumentaci vznášedla

Vznášedlo Zubr

Vznášedlo Zubr Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

K osmi letům vězení odsoudil petrohradský soud ruského vědce pracujícího v armádním výzkumném ústavu Vladislava Nikolského. Shledal ho vinným z velezrady, které se dopustil výzvědnou činností ve prospěch Ukrajiny.

Obžaloba prý prokázala, že 69letý kapitán Nikolskij v roce 2011, kdy byl vedoucím vědeckým pracovníkem výzkumného ústavu ministerstva obrany, předal elektronickou poštou ukrajinské straně obsáhlou dokumentaci k výsadkovému námořnímu vznášedlu Zubr. Svým jednáním způsobil státu škodu ve výši 200 tisíc dolarů (téměř pět milionů korun).

Nikolskij byl zadržen už v roce 2012 a od té doby byl ve vazbě. Proces s ním začal letos 10. dubna a probíhal s vyloučením veřejnosti.

V posledních měsících se v Rusku množí špionážní aféry. Mnohé jsou přitom spojeny s Ukrajinou, na jejímž východě se odehrává konflikt mezi vládními ozbrojenými silami a proruskými separatisty podporovanými Moskvou.

V listopadu byli v Rusku odsouzeni za velezradu dva lidé - jeden inženýr k devíti letům vězení a policista ke 13 rokům. V říjnu dostal za výzvědnou činnost ve prospěch Ukrajiny šestiletý trest Ukrajinec, zatímco Rus za stejnou trestnou činnost obdržel 12 let.