Rusko bojuje proti růstu cen. Povolí dovoz potravin ze západních surovin

Původ nerozhoduje.
Pro zákazníky je v době
hospodářských potíží
důležitější cena zboží než
jeho původ a složení. Ještě
méně je zajímá ochrana
životního prostředí.
Přesto loni alespoň občas
kupovala biopotraviny více
než čtvrtina Čechů

Původ nerozhoduje. Pro zákazníky je v době hospodářských potíží důležitější cena zboží než jeho původ a složení. Ještě méně je zajímá ochrana životního prostředí. Přesto loni alespoň občas kupovala biopotraviny více než čtvrtina Čechů Zdroj: ctk

Rusko povolí dovážet z Běloruska a Kazachstánu zpracované potraviny vyrobené ze západních surovin, na něž Moskva počátkem srpna uvalila embargo. Jak řekl místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič, Kreml se nyní snaží omezit dopad sankcí na ceny potravin.

Rusko zakázalo od 1. srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu, který Moskvu viní z podpory povstalců na východě Ukrajiny. Zhruba polovina ruské spotřeby mléka, hovězího, sýra a ryb připadala před embargem na dovoz.

Evropská komise mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur, tedy téměř 3,5 miliardy korun na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost.