Rusko bude podle centrální banky terčem sankcí do konce roku 2017

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

Ruská centrální banka očekává v příštím roce stagnaci domácí ekonomiky. V dalším roce by pak měl hospodářský růst činit pouze 0,1 procenta. Vyplývá to z tříleté strategie pro měnovou politiku, kterou banka zveřejnila v pondělí. Tato strategie předpokládá, že sankce, které západní země uvalily na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině, zůstanou v platnosti do konce roku 2017.

Centrální banka hospodářský výhled prudce zhoršila ve srovnání s předběžnou verzí tříletého strategického plánu zveřejněnou v září. Ta předpokládala, že růst ekonomiky dosáhne v příštím roce jednoho procenta a v dalším roce zrychlí na 1,8 až dvě procenta. Hospodářská prognóza centrální banky podle agentury Reuters podtrhuje negativní dopady ukrajinské krize a klesajících cen ropy na ruskou ekonomiku.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev již koncem října varoval, že ruská ekonomika by v příštím roce mohla klesnout, pokud ceny ropy zůstanou na současné nízké úrovni. Těžba ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny.