Rusko dodává arzenál Asadovi, vyzbrojování rebelů ale kritizuje

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto.

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Rusko se stále nechce vzdát lukrativního odbytiště a odolává tlaku Západu, aby přestalo Damašku dodávat zbraně. Naopak naléhá na některé země, aby neprodlužovaly konflikt vyzbrojováním syrských rebelů.

Podle nedávno zveřejněných informací stoupl v Sýrii mezi roky 2007 až 2011 import zbraní o 600 procent v porovnání s předchozími pěti lety. Většinu jich tam dovezlo Rusko, podle Mezinárodního mírového výzkumného institutu ve Stockholmu to bylo 78 procent. Agentura Reuters uvedla, že Moskva jen loni prodala syrskému režimu zbraně včetně raketových systémů za téměř miliardu dolarů. Podle odborníků sice doručuje arzenál určený primárně proti vnějšímu nepříteli, k potlačování povstání však prý také posloužil.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před několika dny varoval západní a arabské země, aby neprodávaly zbraně odpůrcům režimu prezidenta Bašára Asada. Podle něj to stejně nemá cenu. „I kdyby vyzbrojily syrskou opozici po zuby, stejně neporazí armádu. Masakr bude pokračovat mnoho let,“ poznamenal šéf ruské diplomacie.

Nápad vybavit rebely k boji proti vládě podporoval zejména Katar a Saúdská Srábie, která v regionu soupeří o vliv s klíčovým spojencem Asada, Íránem. Rijád se však v úterý ohradil, že povstalcům neposlal „ani jedinou zbraň“.