Rusko dodává do Sýrie zbraně, ale nasazení své armády vyloučilo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Rusko nikdy netajilo dodávky zbraní Damašku kvůli boji proti terorismu, uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Hovořit o ruské účasti v boji je prý "předčasné". Řecko zároveň oznámilo, že Atény obdržely žádost od Spojených států, aby ruským letounům vezoucím náklad do Sýrie nedovolily využívat řecký vzdušný prostor. Řecká diplomacie nyní žádost zkoumá.

„Během telefonického rozhovoru Kerry upřesňoval u Lavrova situaci s ruskou pomocí syrské vládě v boji s teroristy,“ řekla novinářům mluvčí Marija Zacharovová. „Lavrov potvrdil, že taková pomoc byla a je poskytována a že ruská strany nikdy neskrývala, že dodává vojenskou techniku syrské vládě kvůli boji s terorismem,“ dodala.

Kerry v sobotním telefonátu Lavrovovi vyjádřil především obavy Američanů vyvolané zprávami o zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii. To by podle USA mohlo ještě více vyhrotit konflikt, vést k větší ztrátě nevinných životů, zvýšit množství uprchlíků a navíc by mohl hrozit střet s koalicí vedenou Spojenými státy.

Lavrov podle své mluvčí upozornil Kerryho na vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, že „hovořit o ruské účasti v boji je zatím předčasné“. O údajných ruských úderech proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii v posledních dnech informovala některá zahraniční média.

Kerry s Lavrovem se shodli, že debaty o syrském konfliktu budou pokračovat tento měsíc v New Yorku během zasedání Valného shromáždění OSN.

Rodí se nová taktika?

Média minulý týden citovala nejmenované americké představitele, podle kterých se zvyšují ruské vojenské aktivity v Sýrii a Moskva tak rozšiřuje svou podporu režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Západní zdroje rovněž tvrdí, že Rusové nedávno vyjednávali o nové taktice s Íránci, kteří mají v Sýrii rovněž své vojáky. Dohodli se údajně na tom, že učiní vše, aby udrželi Asada u moci a aby zamezili šíření vlivu Islámského státu a dalších islámských radikálů do postsovětských muslimských států.

Putin v pátek ve Vladivostoku řekl, že Rusko podniká kroky k vytvoření mezinárodní koalice pro boj s terorismem; hovořit o přímé účasti ruské armády v boji proti Islámskému státu je ale „zatím předčasné“.

Možnost společného postupu proti extremistům prý šéf Kremlu konzultoval s americkým prezidentem Barackem Obamou. Putin také řekl, že syrský prezident Bašár Asad je ochoten uspořádat předčasné parlamentní volby a podělit se o moc s částí opozice, již ruský prezident označil za zdravou.

USA požádaly Řeky, aby Rusům uzavřeli svůj vzdušný prostor

Američané prý požádali Řeky, aby Rusům nedovolili létat do Sýrie přes řecký vzdušný prostor. Žádost z Washingtonu potvrdil mluvčí řeckého ministerstva zahraničí, nyní ji prý Atény zkoumají. Ruský server RIA Novosti nicméně již dříve s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj napsal, že Řekové americkou žádost odmítli.

Vztahy mezi Aténami a Moskvou se v posledních měsících zlepšily. Nyní již bývalý předseda řecké vlády Alexis Tsipras uskutečnil v nedávné době dvě cesty do Ruska a v druhé polovině června hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možnosti dodávek řecké zemědělské produkce do Ruska.