Rusko investuje bilion korun do vesmírných programů, USA šetří

Mezinárodní vesmírná stanice ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Zdroj: CTK

Rusko do roku 2020 vydá na podporu kosmického průmyslu 2,1 bilionu rublů (přes 1,3 bilionu korun). Ruský premiér Dmitrij Medveděv řekl, že tento vesmírný program umožní zůstat v čele kosmických mocností a také podpořit obranné kapacity a ekonomický a sociální rozvoj.

Spojené státy na svých vesmírných programech začaly šetřit, Rusko naopak povoluje rozpočtové kohouty a novým programům navyšuje finance.

„Program umožní naší zemi účinně se podílet na takových projektech, jako je ISS (Mezinárodní vesmírná stanice), výzkum Měsíce, Marsu a dalších těles slunečního systému,“ vysvětlil premiér.

Strategie od roku 2013 do roku 2020 poskytuje rámec pro výzkum a vývoj, zahrnuje federální kosmický program, zvláštní program pro rozvoj navigačního systému Glonass, program rozvoje kosmodromů a kosmických středisek a neutajovanou část programu modernizace vesmírného průmyslu.

Pro srovnání, roční rozpočet amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) by v příštích třech letech měl činit necelých 18 miliard dolarů (340 miliard korun). Podle statistik z roku 2010 vydá průměrný Američan na výzkum vesmíru 18 centů denně (3,4 koruny).

Výtah do světového byznysu