Rusko kvůli NATO přesouvá k západní hranici dvě brigády

Ruští vojáci během přehlídky v Petrohradu v roce 2014

Ruští vojáci během přehlídky v Petrohradu v roce 2014 Zdroj: CC BY SA 2.0: mym via Wikimedia Commons

Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
5
Fotogalerie
Moskva kvůli narůstající aktivitě Severoatlantické aliance posílí svá vojska na západě země o další dvě brigády, které dosud byly dislokovány na Urale a v Povolží ve střední části Ruska. S odvoláním na zdroj obeznámený se situací to dnes uvedla agentura Interfax.

Zdroj uvedl, že 28. samostatná motostřelecké brigáda z Jekatěrinburgu se přesune do obce Klincy v Brjanské oblasti a 23. samostatná motostřelecká brigáda ze Samary do obce Valujki v Belgorodské oblasti. „Tato opatření lze samozřejmě považovat za odpověď na rostoucí aktivitu Severoatlantické aliance poblíž ruských hranic,“ uvedl zdroj. Ruské brigády obvykle mají okolo 3500 mužů.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v květnu oznámil, že v reakci na počínání NATO do konce letošního roku vytvoří tři nové divize. Každá má podle médií čítat okolo deseti tisíc mužů a rozmístěny mají být ve Smolenské, Voroněžské a Rostovské oblasti.

Podle zdroje Interfaxu se souběžně s přesunem uvedených brigád na západ formují tyto divize tak, aby existovaly od 1. prosince, kdy začne zimní výcvikové období.