Na cvičení do Pobaltí míří americké bombardéry. Je to nezbytné, zní z USA

Bombardér B-52 Stratofortresses

Bombardér B-52 Stratofortresses Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
5
Fotogalerie
Spojené státy vysílají na vojenská cvičení Severoatlantické aliance v Pobaltí trojici svých strategických bombardérů B-52 Stratofortresses. Na svém webu to oznámilo americké strategické velitelství Stratcom. Letouny budou umístěny na anglickém vojenském letišti Fairford.

„Zapojení strategických bombardérů do mezinárodních operací zvyšuje připravenost a schopnosti vojenských sil USA a NATO, což je pro globální bezpečnost nezbytné,“ prohlásil admirál Cecil Haney, který stojí v čele Stratcomu.

Strategické velitelství pravidelně vysílá bombardéry B-52 na manévry do Evropy a Tichomoří. Cílem takových operací je nejen nácvik bojové spolupráce se spojenci, ale také demonstrace toho, že USA jsou schopny nasadit strategické bombardéry kdekoli po světě.

Letouny B-52 se zapojí do cvičení Saber Strike, které v pobaltských republikách začalo 27. května a které skončí 22. června, a také do manévrů Baltops.

Ty se konají od pátku 3. června do 18. června a spolu se státy NATO z baltského regionu se do nich zapojí i nečlenské země Finsko se Švédskem.

Stoltenberg: Posílení NATO na východě není provokace proti Rusku

Severoatlantická aliance posílí svou přítomnost ve východní Evropě. Je to ale jen přiměřené obranné opatření, ne provokace zaměřená proti Rusku. Při návštěvě Berlína to dnes řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Zdůraznil, že NATO o konflikt s Ruskem nestojí, naopak má zájem vést s ním dialog.

„Nejsme v nové studené válce. Ale nemáme ani strategické partnerství s Ruskem, které jsme se snažili po skončení studené války vybudovat. Vidíme Rusko, které je připraveno nasadit své zbraně ke změně uspořádání v Evropě, jako se to stalo u protiprávní anexe Krymu. Na to musíme reagovat,“ řekl Stoltenberg.

Potvrdil dřívější vyjádření, že v Polsku a dalších východních zemích aliance bude posílena přítomnost vojáků NATO, kteří budou po jednotlivých státech rotovat. „To, co děláme, je z vojenského hlediska přiměřené,“ řekl Stoltenberg.

Podle něj má i přes současné napětí aliance zájem na udržení dialogu s Moskvou. Německá kancléřka Angela Merkelová, s níž Stoltenberg v Berlíně jednal, vyjádřila naději, že se podaří ještě před červencovým summitem aliance ve Varšavě uspořádat jednání Rady NATO-Rusko.