Rusko má prý termín předání lodě Mistral, Francie o ničem neví

Francouzská válečká loď třídy Mistral

Francouzská válečká loď třídy Mistral Zdroj: CC BY-SA 2.0 FR: Rama - Wikimedia Commons

Ruský vývozce zbraní Rosoboronexport dostal z Francie na 14. listopadu pozvánku na převzetí první objednané lodě třídy Mistral a na slavnostní spuštění na vodu druhé lodě této třídy. Není ovšem jisté, že Francie plavidla skutečně dodá. Rozhodnutí prý padne až v listopadu. Paříž již dříve podmínila předání lodí dodržováním příměří na Ukrajině, kde se ale dále bojuje.

„Rosoboronexport obdržel pozvání (do Francie) k předávce válečné lodi Vladivostok a k účasti na ceremonii, kdy bude druhé plavidlo (Sevastopol) spuštěno na vodu,“ řekl Rogozin na tiskové konferenci.

“(Koncern) DCSN upřesňuje, že čeká na vládní exportní povolení k uskutečnění transferu. Žádný termín dodání tedy v tomto stádiu nelze potvrdit,“ řekl v reakci na Rogozina mluvčí vojensko-průmyslového koncernu Division systemes navals de surface (DCNS).

„Z technického pohledu je kontrakt naplňován podle harmonogramu,“ uvedl Rogozin s tím, že nyní je to na francouzském prezidentovi Françoisi Hollandeovi, aby „učinil politické rozhodnutí“.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian v úterý prohlásil, že Hollande rozhodne v této věci až v průběhu listopadu.

Francie dodání lodí odložila kvůli ukrajinské krizi

Rusko mělo první ze dvou moderních lodí od Francie převzít již na konci října, ale Paříž kvůli krizi na Ukrajině předávku odložila. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí tlak na Paříž, aby neposilovala ruské vojenské námořnictvo. Francouzští spojenci v NATO zdůrazňují, že z Ruska se na pozadí ukrajinské krize stal z někdejšího partnera potencionální nepřítel. Západ obviňuje Rusko, že podporuje povstalce na východě Ukrajiny v jejich střetnutí s Kyjevem.

Kontrakt v hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard korun) na dvě výsadková plavidla Mistral, která při misích můžou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy před ukrajinskou krizí.

Na lodích už cvičili ruští vojáci

První loď nazvaná Vladivostok je připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii cvičilo 400 ruských námořníků.

Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo; Ukrajina dál považuje Krym za své území.