Rusko má výhrady k plánu na povolání mírové mise do Donbasu

ukrajinští vojáci po vyhlášeném příměří

ukrajinští vojáci po vyhlášeném příměří Zdroj: ctk/AP

Povolání mírových sil na východ Ukrajiny může vyvolat erozi minských mírových dohod. Novinářům v Kyjevě to řekl šéf dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. Zřízení mírové mise OSN pro Donbas ve středu navrhl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Její členové by podle Kyjeva měli být rozmístěni jak na demarkační linii mezi armádou a separatisty, tak i na úsecích rusko-ukrajinské hranice, které Ukrajina nekontroluje.

„Minské mírové dohody s žádným takovým opatřením nepočítají,“ řekl Naryškin. Jeho slova podpořil i stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin. Porošenkův návrh podle něj vyvolává podezření, že Ukrajina chce minské dohody pohřbít.

„Podle minských ujednání mohou (separatisté) v Doněcké a Luhanské republice vytvořit vlastní milice a pozorovatelské úkoly byly svěřeny Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě,“ řekl Čurkin. „Kyjev by se měl zabývat stažením těžké bojové techniky a nepředkládat nové návrhy,“ poznamenal ruský diplomat.

Povstalci: Navrhovali jsme to už na počátku bojů

Nejasno mají v otázce možné mírové mise OSN doněčtí povstalci. Mluvčí povstaleckých vojsk Eduard Basurin prohlásil, že s podobným návrhem přišli vzbouřenci už na počátku konfliktu. „Tehdy jsme neuspěli. Pokud ale chtějí pozvat mírotvorce teď, ať to udělají, nejsme proti,“ konstatoval mluvčí.

Opačného názoru je vyjednávač doněckých separatistů Denis Pušilin. Agentuře DAN řekl, že obě povstalecké „republiky“ se rozhodly poslat Německu, Francii a Rusku poselství s žádostí, aby „Ukrajinu vrátily na cestu mírového urovnání“.

„Návrh na povolání mírových sil na rusko-ukrajinskou hranici je porušením minských dohod. Ukládají Ukrajině, aby veškeré problémy hranic konzultovala s povstalci a věnovala se jim až po místních volbách a reformě ústavy,“ řekl Pušilin. Luhanští radikálové nemají proti povolání kontrolorů OSN námitek. Již dříve ale oznámili, že do mírové mise musejí být zařazeni zástupci Ruska a Běloruska.