Rusko nechce v obchodní válce paběrkovat, v reakci na obchodní omezení zvedne cla na americké zboží

Kreml (ilustrační foto)

Kreml (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Rusko zvedne cla na některé druhy amerického zboží v reakci na obchodní omezení ze strany Spojených států. Některé dovážené výrobky zdaní dalšími 25 až 40 procenty. Opatření ohlásilo ruské ministerstvo hospodářství a podepsal je ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Dodatečné odvody se dotknou dovážených optických vláken, strojů používaných při stavbě silnic, v ropném a plynárenském průmyslu a strojů na těžbu a zpracování kovů, stojí v prohlášení ministerstva. Moskva zavede cla na produkty, které se vyrábějí také v Rusku, uvádí v něm ruský ministr hospodářského rozvoje Maxim Oreškin.

Krok je reakcí na nová americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent, která vstoupila v platnost 23. března. Rusko v květnu uvedlo, že pro jeho export budou tato cla znamenat dodatečnou celní zátěž v hodnotě 538 milionů dolarů (12 miliard korun) ročně.

Seznam odvetných cel je podle dřívějšího Oreškinova vyjádření nastaven tak, aby nepoškodil domácí ekonomiku. Moskva podala koncem června na americká cla na dovoz oceli a hliníku stížnost Světové obchodní organizaci (WTO). Na WTO se kvůli americkým clům na ocel a hliník obrátila také například Evropská unie.