Rusko neočekává přerušení dodávek plynu do EU kvůli Kyjevu

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Rusko nepředpokládá, že by spor o platby s Kyjevem způsobil narušení dodávek plynu do Evropy. Prohlásil to ruský ministr energetiky Alexandr Novak, který reagoval na úterní varování Gazpromu. Dodal rovněž, že očekává, že Ukrajina za další dodávky plynu brzy zaplatí. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina by ale případné přerušení dodávek na Ukrajinu mohlo znamenat problém i pro tranzit do Evropy.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se kvůli situaci chce co nejdříve sejít s ministry energetiky obou zemí. Chce ujištění, že dodávky pro EU skutečně přerušeny nebudou. Ruský plynárenský gigant Gazprom v úterý varoval, že ještě nedostal od Ukrajiny zaplaceno za budoucí dodávky plynu, a existuje tak vážné riziko pro tranzit plynu do Evropy.

„Počítáme s tím, že nová platba předem za ruský plyn se uskuteční včas. Nemělo by tedy dojít k přerušení dodávek plynu evropským zákazníkům,“ uvedl Novak v prohlášení. Dodal, že je v pravidelném telefonickém kontaktu s energetickými představiteli EU a Ukrajiny.

Komunikaci dnes potvrdil i Šefčovič, který o způsobu řešení nynějších problémů v úterý telefonicky hovořil také s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem.

Novak: Nemělo by tedy dojít k přerušení dodávek plynu evropským zákazníkům

Dnes ráno místopředseda komise navrhl, aby podmínky loňské dohody o dodávkách plynu pro zimní období zůstaly nezměněné. „Měli bychom ale dostat ujištění, že tranzit plynu do EU bude fungovat stejně jako dosud,“ zdůraznil Šefčovič. Ruský prezident Putin dnes prohlásil, že pokud Ukrajina nezaplatí, Rusko jí zastaví dodávky plynu, čímž „vznikne problém“ i pro tranzit plynu do Evropy. Šéf Kremlu ale doufá, že k tomu nedojde, citovala jej agentura Reuters.

Ukrajinská státní plynárenská firma Naftogaz obvinila Gazprom, že jí dvakrát dodal méně než polovinu denních dodávek plynu, které měla předplacené. Firma dodala, že nemůže uskutečnit platbu předem, dokud nedostane od Gazpromu garance, že dodrží dohodu o zimních dodávkách. Gazprom tvrdí, že dodal veškerý dojednaný plyn, pouze část ho šla přímo do povstaleckých oblastí, kam Ukrajina minulý týden dodávky plynu přerušila.

„V této chvíli máme z obou stran rozporné informace, pokud se týká dodávek do Doněcka a Luhanska,“ připustil Šefčovič. Kyjev a Moskva se podle něj také liší v názoru, jak tyto dodávky - pokud je plyn povstalcům skutečně poskytován - vlastně vnímat. Tuto problematiku chce ale EU podle místopředsedy komise oddělit od otázky dodávek plynu do Evropy.

Putin: Dění na východě Ukrajiny se podobá genocidě

Putin prohlásil, že rozhodnutí ukrajinských úřadů přerušit dodávky plynu do oblastí na povstaleckém východě Ukrajiny se podobá „genocidě“. „Nejenom že tam je hlad, nejenom že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) konstatovala humanitární katastrofu, ale navíc jim ještě zavřou plyn…To už se podobá genocidě,“ sdělil podle agentury AFP Putin.

Rusko má na celkové spotřebě plynu v Evropě zhruba třetinový podíl a více než 40 procent tohoto plynu teče do Evropy přes Ukrajinu. Celkem Evropa loni obdržela z Ruska 147 miliard metrů krychlových.

Gazprom loni v létě přerušil dodávky zemního plynu na Ukrajinu kvůli vysokým nedoplatkům Naftogazu. Na konci října se pak obě stany za evropského zprostředkování dohodly na zimních dodávkách. Dohoda, která je platná do konce března, Ukrajině ukládala zaplatit za dodávky plynu předem.