Rusko očekává opět ekonomickou recesi. Putin připustil vliv západních sankcí

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: čtk

Prezident Vladimir Putin odevzdává hlas v ruských parlamentních volbách
Ruský premiér Dmitrij Medveděv a prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimír Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Putin
21
Fotogalerie

Rusko musí udržovat makroekonomickou stabilitu a dodržovat inflační cíle, aby zajistilo, že se ekonomika zotaví z poklesu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Rozpočtový deficit v letošním roce by byl podle Putina přijatelný na třech procentech hrubého domácího produktu (HDP).

Ruská vláda původně plánovala v letošním roce schodek tři procenta HDP, během roku ale ministr financí Anton Siluanov mluvil o čtyřech procentech, pokud zůstanou nízké ceny ropy.

Rusko letos čeká druhý rok za sebou ekonomickou recesi, která je výsledkem prudkého poklesu cen ropy a západních sankcí uvaleným na Moskvu kvůli ukrajinské krizi. Příští rok už ale čeká oživení.

Putin dnes připustil, že západní sankce mají na ruskou ekonomiku vliv. Podle něj ale také oslabují světovou ekonomiku jako celek.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce vykáže pokles o 0,8 procenta. Zlepšil tak svou dosavadní prognózu, podle níž počítal s poklesem o 1,1 procenta. V příštím roce fond očekává návrat ruské ekonomiky k růstu tempem mírně nad jedním procentem.

Putin se také zmínil o privatizaci v odvětví těžby ropy. Ta podle něj bude efektivnější, když ruská ropná jednička Rosněfť koupí většinový státní podíl ve středně velké Bašněfti. Pětinový podíl v Rosněfti by pak vláda mohla prodat zahraničním investorům, řekl Putin.