Rusko odmítá bezletovou zónu nad Sýrií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko odmítá vytvoření bezletové zóny nad Sýrií, kterou opakovaně navrhují Jordánsko a Turecko. Agentuře Interfax to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Vytvoření podobné zóny by podle něj narušilo syrskou svrchovanost a bylo by v rozporu s Chartou OSN.

O možnosti vytvoření bezletové zóny nad syrským územím diskutují už delší dobu arabští účastníci mezinárodní koalice, která zasazuje letecké údery proti bojovníkům Islámského státu v Sýrii a Iráku. Evropské státy se k podobným návrhům zatím stavěly chladně.

Cílem návrhu, který předložily turecká a jordánská vláda, má být zajištění bezpečnosti syrského civilního obyvatelstva. Úvahy o vytvoření zóny ale fakticky ustaly poté, co se do bombardování syrského území zapojila ruská armáda.

„Návrh je v rozporu s Chartou OSN a odporuje mezinárodnímu právu,“ řekl Bogdanov ruské agentuře. Vytvoření bezletové zóny by podle ruského diplomata porušilo syrskou svrchovanost.

Možnost vytvoření bezletové zóny nad Sýrií byla v Bruselu předmětem jednání předsedy Evropské rady Donalda Tuska s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle Erdogana může kořeny nynější uprchlické krize vyřešit soustředění se na výcvik a podporu syrských opozičních sil, vznik bezpečné nárazníkové zóny pro uprchlíky a vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií.