Rusko odmítá nařčení z ovlivnění amerických voleb. Je to jen žvanění, tvrdí Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově označil za "žvanění" americká tvrzení, že Moskva se snažila ovlivnit předloňské prezidentské volby v USA. Seznam třinácti Rusů obviněných ve Spojených státech z vměšování do voleb, zveřejněný v pátek, odmítl komentovat.

Údajné zásahy Ruska do americké volební kampaně v roce 2016 vyšetřuje v USA zvláštní tým FBI pod vedením Roberta Muellera a tři kongresové výbory. Poprvé v pátek ruské zásahy připustil i americký prezident Donald Trump. Muellerova skupina sestavila seznam 13 ruských občanů a tří právních subjektů, které se na vměšování podílejí.

Lavrov, stejně jako zatím všichni ruští činitelé, dnes všechna americká obvinění odmítl. Odvolal se mimo jiné na viceprezidenta USA Mikea Pence, který podle něj americké vyšetřování zpochybnil. O Trumpově pátečním stanovisku se ruský ministr nezmínil.

"Dokud neuvidíme fakta, všechno ostatní je žvanění," citovala Lavrova ruská agentura TASS. Pokud jde o seznam třinácti obviněných Rusů, není podle ministra co komentovat. "Nemám žádnou odpověď. Můžete zveřejnit cokoli, podobná prohlášení se pořád opakují," dodal.

Šéf Bílého domu, který dosud vliv Ruska na volby popíral, v pátek na twitteru napsal, že Rusko zahájilo svou protiamerickou kampaň v roce 2014. Upozornil zároveň, že se tak stalo dávno před jeho prezidentskou kandidaturou. Výsledky voleb ovlivněny nebyly, uvedl Trump.