Rusko opět slibuje humanitární koridory, ceny ropy letí vzhůru kvůli možnému embargu

Ceny ropy letí vzhůru, což jistě přispěje k dalšímu růstu cen pohonných hmot.

Ceny ropy letí vzhůru, což jistě přispěje k dalšímu růstu cen pohonných hmot. Zdroj: Profimedia, E15

Válečné škody v kyjevské oblasti.
Válečné škody v kyjevské oblasti.
Ukrajinský Charkov pod palbou Rusů (5. a 6. březen 2022)
Demonstrace na podporu Ukrajinců v argentinském Buenos Aires (6.3.2022)
Protest na podporu Ukrajiny před Bílým domem ve Washingtonu (6.3.2022)
9
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Rusko znovu slíbilo otevření humanitárních koridorů na Ukrajině

Moskva slíbila, že její jednotky v 8.00 SEČ zastaví palbu a otevřou humanitární koridory v několika ukrajinských městech včetně Kyjeva, aby umožnily odchod civilistů.

Klid zbraní ruská armáda vyhlásila u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha již v sobotu. Místní úřady ale uvedly, že ruské jednotky příměří nedodržovaly, takže musely evakuaci civilního obyvatelstva odložit.

Ruská armáda v noci na pondělí vystupňovala ostřelování měst v centrální, severní a v jižní části Ukrajiny. Představitelé Charkova uvedli, že při ostřelování byla poškozena televizní věž a těžká dělostřelecká palba zasahuje obytné čtvrti. Podle generálního štábu ukrajinské armády Rusko zahájilo přípravy na mohutný útok na Kyjev.

Karetní společnosti odcházejí z Ruska

Společnosti Visa, MasterCard a American Express během víkendu postupně oznámily přerušení aktivit v Rusku. Jejich krok mimo jiné znamená, že platební karty vydané v rámci jejich systémů mimo Rusko nebudou fungovat u ruských obchodníků nebo bankomatů, a naopak klienti společností již nebudou moci používat ruské karty v zahraničí ani pro mezinárodní platby online.

V Rusku vydané karty ale nakupující budou moci nadále používat pro domácí účely, dokud jim nevyprší platnost. Řada ruských bank nyní plánuje začít k vydávání platebních karet využívat čínský platební systém UnionPay.

Z trhů a burz

USA zvažují zákaz dovozu ruské ropy

Cena ropy v Asii v pondělí ráno prudce vzrostla, Brent se jednu chvíli dostal až na 139 dolarů za barel. Důvodem je, že Spojené státy se svými evropskými partnery diskutují o možném zákazu dovozu ruské ropy s cílem zpřísnit ekonomický tlak na prezidenta Vladimira Putina kvůli válce na Ukrajině. Washington přitom zvažuje, že bude jednat i bez Evropy.

Administrativa prezidenta Joea Bidena podle Bloombergu čelí vzrůstajícímu tlaku Kongresu v souvislosti s embargem. „Je v zásadě pošetilé, abychom nadále kupovali produkty a dávali peníze Putinovi, aby je mohl použít proti ukrajinskému lidu,“ řekl v televizi NBC demokratický senátor Joe Manchin, jenž patří do skupiny zákonodárců z obou stran, kteří embargo podporují.

Bílý dům se ale zřejmě bojí dopadu na americké spotřebitele. Ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že v případě zavedení takového opatření by musely být dodávky ropy zajištěny. „Nyní velmi aktivně jednáme s našimi evropskými partnery o zákazu dovozu ruské ropy do našich zemí a samozřejmě při současném zachování stabilních globálních dodávek ropy,“ řekl Blinken. Administrativa jedná o záležitosti i s ropným a plynárenským průmyslem v zemi.

Ukrajina zavádí vývozní licence na zemědělské komodity

Ukrajina zavedla vývozní licence pro své klíčové zemědělské komodity: pšenici, kukuřici a slunečnicový olej, uvedla v neděli agentura Interfax na základě vládního usnesení. Obchodníci budou potřebovat také licence na vývoz drůbeže a vajec, dodala agentura.

Ukrajina patří mezi přední světové vývozce obilí a je největším světovým exportérem slunečnicového oleje. Uvedla, že do konce této sezony v červnu může vyvézt více než 60 milionů tun obilí včetně 33 milionů tun kukuřice a 23 milionů tun pšenice.

Vývoz několika komodit kvůli ruské invazi země pozastavila. Jde o žito, oves, proso, pohanku, sůl, cukr, maso a o dobytek. Státní ukrajinské železnice mezitím prohlásily, že jsou připraveny zorganizovat vývoz zemědělských produktů po kolejích na západní hranice vzhledem k uzavření černomořských přístavů.

Tweet dne

Moji spoluobčané prchající z Volnovachy mi říkají, že v ulice jsou poseté mnoha mrtvolami. Rusko prostě smetlo město s 25 tisíci obyvateli.

Novinář The Kyiv Independent Ilja Pomorenko informuje o stoupajícím počtu civilních obětí na Ukrajině v důsledku stupňující se brutality ruských útoků na ukrajinská města. Zde konkrétně ve městě Volnovacha, ležícím mezi Doněckem a Mariupolem.

Stane se dnes

  • Mezinárodní soudní dvůr v Haagu projedná ukrajinskou žalobu na Rusko kvůli invazi. Kyjev viní Moskvu z přípravy genocidy.
  • Znovu se má mimořádně sejít Rada bezpečnosti OSN k situaci na Ukrajině.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se setká s italským premiérem Mariem Draghim.
  • Začíná plenární schůze Evropského parlamentu.