HE3DA má vrátit 130 milionů korun čínskému investorovi. Porušila dohodu, rozhodl soud

Konstruktér baterie HE3DA Jan Procházka a hlavní investor do technologie Radomír Prus

Konstruktér baterie HE3DA Jan Procházka a hlavní investor do technologie Radomír Prus Zdroj: E15 Michael Tomeš

Prohlášení společnosti HE3DA Technologies
Baterie společnosti He3da
Továrna na baterie He3da v Horní Suché
Továrna na baterie He3da v Horní Suché
Jan Procházka, konstruktér baterie He3da
13
Fotogalerie

Ambiciózní plány na výrobu baterií HE3DA dostávají další trhlinu. Její hlavní investoři mají vrátit pět milionů eur, v přepočtu bezmála 130 milionů korun, německé společnosti CDC Germany Investment, která chtěla do české firmy před šesti lety investičně vstoupit. Vyplývá to z rozsudku, který má deník E15 k dispozici. Rozhodnutí prvoinstančního obvodního soudu z konce ledna je nepravomocné a česká firma se proti němu již odvolala.

Spor, který trvá již od roku 2016, se týká nároku německé pobočky čínského investora CDC. Konkrétně jde o vrácení nevratného poplatku ve výši pěti milionů eur, který byl podle soudu zaplacen za závazek exkluzivity, tedy výhradní licence ke know-how a patentům týkajících se technologie HE3DA. „Současně bylo dohodnuto, že nevratný poplatek bude vrácen žalobci v případě, že nebudou splněny veškeré podmínky memoranda,“ píše se v rozsudku.

Pětimilionový poplatek měl být přitom jen formalitou předcházející mnohem hlubší spolupráci. Konečným cílem byla investice ve výši 50 milionů eur, prostřednictvím které měla CDC ve firmě HE3DA Technologies získat 49 procent. Zbylých 51 procent by zůstalo firmě HE3DA, jejímiž hlavními majiteli jsou podnikatelé Radomír Prus a Vladimír Jirka a konstruktér baterie Jan Procházka. 

K plánované spolupráci ovšem nikdy nedošlo. CDC totiž po inspekci údajně zjistila, že parametry baterií neodpovídají těm, které firma prezentovala, a že v rozporu s dohodou investoři nedisponují žádnou automatizovanou, ale pouze převážně manuálně ovládanou výrobní linkou. HE3DA nakonec nepředložila ani dohodou slíbený byznys plán, stěžoval si žalobce.

„Ze závěrů technologického prověřování (due diligence) pak vyplývá, že investiční projekt HE3DA je vykonstruovaný, záměrný podvod. Dále že testované baterie neodpovídají smluveným standardům. Současně žalovaný nebyl schopen odstranit vytýkané nedostatky navzdory předcházejícím upozorněním,“ píše se v rozsudku.

HE3DA Technologies obvinění z podvodu odmítá. Závěry due diligence měly podle ní pouze zvýšit potenciální šanci na úspěch žaloby a nezakládají se na pravdě. „Soud se bohužel zaměřil pouze na formální stránku žaloby a memoranda. Snahou HE3DA Technologies bylo fakticky zdokumentovat splnění due diligence po technické stránce se zapojením externích znalců a odborníků, nicméně soud to odmítl řešit,“ píše HE3DA Technologies, podle níž je žaloba postavena pouze na „parciálních formálních nedodrženích“ memoranda. 

Česká firma k rozhodnutí soudu vydala i oficiální prohlášení, které celé přikládáme do článku. V něm argumentuje například tím, že příčinou sváru byl naopak pokus čínského investora ukrást výrobní know-how. „Čínská strana následně neoprávněně a mimo postupy sjednané ve společném memorandu od něj předčasně odstoupila a začala se domáhat vrácení nevratného poplatku, který byl sjednán za exkluzivitu jednání. Domníváme se, že i přes sjednání závazku mlčenlivosti o našem know-how se pokusila CDC jednat s přímým konkurentem společnosti HE3DA o aplikovatelnosti technologie HE3DA v sériové výrobě,“ píše se v prohlášení. 

Tento scénář společnost CDC nicméně několikrát popřela. „HE3DA se pasovala do role oběti, aby odvedla pozornost od skutečného problému. Během testů se ukázalo, že se jejich baterie slibovaným parametrům ani zdaleka nepřiblížily a nejsou vhodné pro masovou výrobu,“ citoval před čtyřmi lety týdeník Euro vědce Fujuna Goua, který měl být údajnému incidentu přítomen.

Soud už dal jednou společnosti CDC za pravdu, a to když formou předběžného opatření nechal zmrazit zbývajících 1,3 milionu eur na účtech české společnosti. Toto rozhodnutí následně potvrdil i Ústavní soud.

Baterie HE3DA, o kterých se poprvé psalo před dvanácti lety, podle Pruse snesou srovnání i se světovou technologickou špičkou. Jejich výrobce, společnost Magna Energy Storage, je sice vyrábí z dnes nejčastěji užívaných materiálů, jakými jsou nikl, kobalt, mangan a grafit, ale keramický separátor mu údajně umožní, aby skládal nanočástice těchto prvků nad sebe a vytvořil tak velký celistvý článek. Zatím ovšem není znám nikdo, kdo by je koupil komerčně na trhu. Hlavními investory v Magna Energy Storage jsou Prus a Jirka, tedy hlavní akcionáři společnosti HE3DA Technologies.