Rusko otestuje raketu „posledního soudu“, Satan-2 dokáže zničit území o velikosti Francie

Předchůdce rakety Satan 2

Předchůdce rakety Satan 2 Zdroj: Jarekt via Wikimedia Commons (CC BY 2.5)

RS-28 Satan 2
ilustrační
RS-28, satan
RS-28, satan
5
Fotogalerie

Náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerij Gerasimov tento týden oznámil, že ruská armáda provede druhou zkoušku své mezikontinentální balistické rakety Satan-2.

„Poprvé byla tato raketa spuštěna koncem prosince loňského roku. A momentálně jsou v kosmodromu Pleseck v plném proudu přípravy na další vyskakovací test,“ konstatoval. Výraz „vyskakovací“ odkazuje na skutečnost, že se jedná o test systémů používaných k vysunutí rakety ze sila.

Satan-2 alias RS-28 Sarmat byla oficiálně představena v roce 2016. Podle dostupných informací může letět rychlostí až sedm kilometrů za vteřinu a urazit vzdálenost přes deset tisíc kilometrů. Unese šestnáct jaderných hlavic nebo menší počet bojových hlavic.

Fotografie rakety Satan-2 najdete v galerii:

Raketa je údajně schopná měnit výšku a směr, takže se dokáže vyhnout protiraketové obraně. Agentura sputnik svého času uvedla, že jedna RS-28 by zvládla zničit území o velikosti Francie nebo Texasu.

Vladimir Putin počátkem března prozradil, že dotyčnou raketu lze spárovat s hypersonickým kluzným nosičem, což by snahy o její eliminaci systémy protiraketové obrany zkomplikovalo ještě víc. Ukázal rovněž záběry prvního testu vysunutí (demonstraci letové dráhy obstarala počítačová animace).

Pro úplnost dodejme, že Satan-2 je nástupcem rakety SS-18 Satan (R-36), provozované od roku 1988.

Více zpráv ze světa vědy a techniky čtěte na portálu VTM.cz.