Rusko po náletech v Sýrii chystá rezoluci o boji proti teroristům

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Rusko předloží v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o boji proti teroristům, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že o tuto rezoluci by se měla opírat koordinace boje proti Islámskému státu a dalším teroristickým uskupením. "Zastavit je třeba ne běžence, ale teroristy," apeloval.

Ruský ministr zároveň vyjádřil ochotu Moskvy ustavit komunikační kanály s Washingtonem a dalšími státy, aby boj proti teroristům mohl být co nejúčinnější. Vystoupení šéfa ruské diplomacie v RB OSN následovalo krátce po prvních náletech ruských letadel na cíle v Sýrii, podniknutých na podporu ruského spojence, syrského prezidenta Bašára Asada.

Ruský ministr vybídl ke sjednocení všech nepřátel Islámského státu, včetně Asadových sil, irácké armády, kurdských milic a „vlastenecké syrské opozice“, a k zapojení i vnějších hráčů. Nutný je podle něj kolektivní a koordinovaný přístup, jednostranné kroky na Blízkém východě na pozadí chyb posledních 10-12 let se ukazují jako „zhoubné“.

„Společným cílem je nepřipustit vznik islámského chalifátu,“ zdůraznil Lavrov s tím, že od tohoto pochopení by se měly odvíjet praktické kroky, podpořené rezolucí RB OSN; rada by mohla fungovat i jako štáb boje proti IS. Ruský ministr také vybídl k většímu pokroku na cestě k politickému urovnání syrské krize. Šance na úspěch by podle něj zvýšilo zapojení Evropské unie a Číny.