Rusko popřelo, že vede tajná jednání o výměně Savčenkové

Nadija Savčenková při vynášení rozsudku u ruského soudu

Nadija Savčenková při vynášení rozsudku u ruského soudu Zdroj: ctk/ap

Rusko nevede žádná tajná jednání o výměně odsouzené Ukrajinky Nadiji Savčenkové. Novinářům v Moskvě to řekl nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí. Savčenková byla navzdory protestům Kyjeva a jeho západních spojenců odsouzena na 22 let za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů. V Rusku i na Ukrajině se teď hojně spekuluje o její výměně.

„Polemika o variantách její výměny a zákulisních hrách je otevřená lež, jejímž cílem je udržet při životě informační kampaň,“ citovala diplomatický zdroj agentura TASS. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov po vynesení verdiktu upozornil, že výměna Savčenkové je možná jen na přímý pokyn prezidenta Vladimira Putina.

Ruský soud poslal Savčenkovou za mříže 22. března. Prokázalo se údajně, že ukrajinská letkyně navedla na východě Ukrajiny minometnou palbu do prostoru, kde se nacházeli ruští novináři Igor Korněljuk a Anton Vološin. Oba zahynuli. Savčenková vinu popírá a tvrdí, že byla do Ruska unesena.

Polemika o variantách její výměny a zákulisních hrách je otevřená lež, jejímž cílem je udržet při životě informační kampaň

Podle ukrajinských médií by Savčenková mohla být vyměněna za bývalé příslušníky ruské armádní rozvědky Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, kteří byli zadrženi na východě Ukrajiny a teď před ukrajinským soudem čelí obžalobě z podněcování terorismu.

V ruských médiích se objevila zpráva, že Moskva chce vyměnit vězněnou Ukrajinku za skupinu Rusů odsouzených v zahraničí, mezi nimiž mají být i Viktor But a Konstantin Jarošenko. But byl v USA v roce 2012 odsouzen na 25 let za obchodování se zbraněmi, bývalý pilot Jarošenko si od roku 2011 v americkém vězení odpykává trest 20 let za pašování pěti tun kokainu.