Rusko prodá Indii raketový systém S-400. Naposledy ho nasadilo v Sýrii

S-400 na přehlídce v Moskvě (foto z roku 2009)

S-400 na přehlídce v Moskvě (foto z roku 2009) Zdroj: UMNICK at ru.wikipedia

Protiraketový systém S-400
2
Fotogalerie

Rusko prodá Indii moderní systém protivzdušné obrany S-400 Triumf, který naposledy nasadilo k ochraně své letecké základny v Sýrii. Kontrakt má být podepsán v sobotu v Indii po schůzce prezidenta Vladimira Putina a indického premiéra Nárendry Módího. Novinářům to řekl Putinův poradce Jurij Ušakov.

Rakety S-400 patří k nejmodernějším zbraním ruských ozbrojených sil, ve výzbroji jsou od roku 2007. Jejich operační dosah je až 400 kilometrů, zasáhnout mohou i rychle letící bojové letouny ve výšce až 30 kilometrů. Systém může likvidovat kromě leteckých sil protivníka i balistické rakety a střely s plochou dráhou letu.

"Podle výsledku jednání bude podepsána dohoda o dodávce S-400 Triumf a některé další dokumenty (o dodávkách zbraní)," řekl Ušakov s tím, že řada dokumentů zůstane utajená. Neprozradil ani, kolik raket S-400 Indie koupí.

Oznámil však, že podepsána má být také dohoda o stavbě ruských fregat pro indické námořnictvo či o vytvoření společného podniku na výrobu vrtulníků Kamov Ka-226T. Spolupráce ve vojenství patří podle Ušakova k hlavním složkám rusko-indického strategického partnerství.

Indie patří k největším zákazníkům ruských zbrojovek, podobně jako její regionální soupeř, Čína.

Rusko dnes také oznámilo, že už dodalo Íránu všechny objednané oddíly systému protivzdušné obrany S-300, aniž by množství těchto raket upřesnilo. Írán si S-300 objednal již v roce 2007, ale splnění kontraktu vázlo kvůli sankcím OSN. Zákaz vývozu S-300 do Íránu zrušil až loni prezident Putin.