Rusko prý buduje u hranic s Ukrajinou další vojenskou základnu

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol Zdroj: CTK/AP

Rusko buduje při hranicích s Ukrajinou další velkou vojenskou základnu pro tisíce vojáků a těžkou bojovou techniku. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na veřejné zdroje a ruské očité svědky. Před dvěma týdny agentura přinesla zprávu, že jinou základnu buduje Moskva v Belgorodské oblasti 25 kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Zatímco belgorodská základna má sloužit 2000 vojákům, základna, o níž agentura Reuters informovala, má být víc než dvojnásobně větší. Buduje se údajně na místě starého zbrojního skladu v obci Bogučar, která leží asi 45 kilometrů východně od hranic s ukrajinskou Luhanskou oblastí. Umístěno tam má údajně být 1300 obrněných vozidel, raketové baterie a kasárny pro víc než 5000 mužů.

Informace o budování nového armádního komplexu obsahuje veřejně přístupná webová stránka o ruských státních zakázkách. Do Bogučaru má být podle těchto údajů přesunuta motostřelecká brigáda z Nižního Novgorodu na Uralu. Tamní jednotky se specializují na ochranu před jadernými, biologickými a chemickými zbraněmi.

Podle západních analytiků Rusko využívá své jednotky při ukrajinských hranicích k podpoře východoukrajinských separatisů v Doněcké a Luhanské oblasti. Během války povstalců s kyjevskou armádou zemřelo od loňského dubna na východě Ukrajiny kolem 8000 lidí.