Rusko prý posílá do Sýrie další lodě se zbraněmi, mají zásobovat Asada

Ruská flotila

Ruská flotila Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Ruský ledoborec Jauza vyplul z černomořského Novorossijska do syrského Tartúsu krátce po 14. březnu, kdy prezident Vladimir Putin ohlásil částečné stažení ruských sil ze Sýrie. Jauza je jedním z plavidel, které mělo zajišťovat zásobování ruského kontingentu v Sýrii, a myslelo se, že po omezení ruských operací se vrátí do domovského přístavu v Severním ledovém oceánu. Podle agentury Reuters ale těžce naložená loď pluje k Sýrii zřejmě s novou dodávkou zbraní.

Na téže trase plují další ruské lodě a podle Reuters o jejich těžkém nákladu svědčí hluboký ponor. Rusko je podle agentury odhodláno udržet svou vojenskou infrastrukturu v Sýrii a dále zásobovat syrskou armádu zbraněmi.
Ruská armáda operuje v Sýrii na základnách Hmímím a Tartús. Putin prohlásil, že si je Rusko ponechá obě a že jim zajistí ochranu.

Rusko začalo bojovat v syrské válce loni v září a Moskva nikdy neupřesnila, jak velký kontingent tam poslala. Ani teď není jasné, čeho přesně se Putinem nařízené částečné stažení týká. Reuters odhaduje, že Rusko mělo v Sýrii 36 bojových letadel a asi polovinu jich stáhlo.

V pondělí byly ze Sýrie odvezeny tři těžké vrtulníky. Analytik Michail Barabanov řekl, že „hlavní část kontingentu v Sýrii zůstala, takže není důvod ani omezovat přesuny“ zásob. „Udrženy budou také zbrojní dodávky syrské armádě,“ řekl.

Reuters tvrdí, že je patrné, že Rusko od poloviny března nijak neomezilo provoz svých lodí Bosporem a že nahradilo své válečné lodě ve Středozemním moři novými. Jsou v dosahu syrského pobřeží, mohou chránit nákladní lodě a poskytují Rusku možnost používat z moře řízené střely.

Přečtěte si komentář Terezy Spencerové:

Ve Středozemním moři má Rusko přes deset vojenských lodí včetně plavidla Zeljonyj dol vybaveného řízenými střelami schopnými zasáhnout cíle s třímetrovou přesností.

Ruské ministerstvo obrany nezodpovědělo agentuře otázky týkající se důvodů přítomnosti ruského námořnictva ve Středozemním moři ani případných plánů na jejich omezení. Barabanov řekl, že Rusko nemá tolik lodí, aby je mohlo trvale držet v této oblasti.

Reuters vychází z fotografií ruských lodí pořizovaných v Bosporu. Je na nich vidět, že jejich paluby byly o mnoho níže na cestě směrem k Sýrii než na zpáteční plavbě. Podle Reuters směřovaly lodě se zbrojním nákladem a vojenskými auty do Sýrie čtrnáct dní před Putinovým březnovým rozhodnutím.

Reuters se svou monitorovací technikou zaznamenal, že k Sýrii mířila s nákladem vojenských aut také přepravní loď Alexandr Tkačenko. Na několik dní ale náhle vypadla z rádiového spojení a objevila se znovu, až když byla na zpáteční cestě do Ruska. „Jediné vysvětlení je, že v té době z nějakého důvodu vypnula své rádiové hlášení,“ píše agentura.