Rusko sabotuje auta na hranicích s Litvou. Mstí se za slova prezidentky?

Rusko-litevský hraniční přechod Morskoye - Nida (ilustrační foto)

Rusko-litevský hraniční přechod Morskoye - Nida (ilustrační foto) Zdroj: CC-BY-SA 3.0: RIA Novosti/Igor Zarembo; Wikimedia

Litevské ministerstvo zahraničí povolalo ruského velvyslance ve Vilniusu, aby podal vysvětlení k problémům na rusko-litevských hraničních přechodech. Od pátečního večera ruští pohraničníci výrazně zpomalili odbavování litevských automobilů při přejezdu do ruské Kaliningradské oblasti. Odvolávají se přitom na problémy s provozem svých počítačových sítí.

Podle litevských novinářů jsou ale nejspíš příčinou nedávné nekompromisní výroky litevské prezidentky Dalii Grybauskaitéové na adresu Kremlu. Hlava státu označila Rusko za teroristický stát, který se dopouští otevřené agrese proti Ukrajině, a vyzvala k politické a vojenské pomoci Kyjevu.

Svá slova odmítla odvolat i po protestech ruské diplomacie. Moskva prezidentku obvinila, že ve svých prohlášeních překonává i „nejextremističtější prohlášení, znějící z úst radikálních nacionalistů v Kyjevě“.

Situace na hraničních přechodech byla podle vilniuského tisku během víkendu kritická. Ruští pohraničníci odbavují auta s litevskou registrační značkou asi desetkrát pomaleji, než je obvyklé. Ruských vozů se prý porucha počítačové sítě netýká.