Rusko schválilo prodloužení spolupráce na ISS do roku 2024

Rameno Mezinárodní vesmírné stanice

Rameno Mezinárodní vesmírné stanice Zdroj: NASA, CC BY 2.0

Ruská vláda schválila prodloužení provozu ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do roku 2024. Na kosmodromu Bajkonur to řekl šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Igor Komarov v souvislosti s oznámením, že na orbitálním komplexu ráno SELČ zdárně přistála loď Sojuz TMA-17M s trojicí kosmonautů.

Šéf Roskosmosu Komarov podle agentury TASS označil rozhodnutí kabinetu premiéra Dmitrije Medveděva prodloužit využívání ruské části ISS do roku 2024 za dobrý příklad toho, že vesmír je oblast, v níž se národní a politické zájmy musejí podřídit univerzálním hodnotám.

Pozitivně na tuto informaci už zareagoval také představitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) William Gerstenmaier, který má v americké vesmírné agentuře na starosti výzkum a operace lidských posádek ve vesmíru. „To, že využití ISS prodloužily i ruská a kanadská vláda, znamená, že budeme budeme dál postupovat společně,“ citoval jeho slova TASS.

USA rozhodly už loni v lednu

Spojené státy rozhodly o prodloužení životnosti své sekce ISS do roku 2024 už loni v lednu. Orbitální komplex, jehož stavba stála více než 100 miliard dolarů (2,5 bilionu korun), měl podle původních plánů sloužit do roku 2016. V roce 2010 však bylo poprvé rozhodnuto o prodloužení jeho životnosti o čtyři roky.

Do projektu stanice je zapojeno pět vesmírných agentur - americká NASA, ruský Roskosmos, japonská JAXA, kanadská CSA a evropská ESA. Samostatné smlouvy pro konkrétní aktivity mají také agentury z Brazílie a Itálie.