Rusko: Smrtící plyn v Idlibu pocházel ze zbrojního skladu rebelů

Chemický útok v Sýrii

Chemický útok v Sýrii Zdroj: ČTK

Chemický útok v Sýrii
Aleppo
Aleppo
Aleppo
Válka v Sýrii
19
Fotogalerie

Plyn, který v úterý zasáhl povstalci ovládané město v syrské provincii Idlib, pocházel z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Tvrdí to dnes ruské ministerstvo obrany.

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov časně zrána sdělil, že Rusko v úterý zaregistrovalo vládní letecký útok na povstalecký sklad munice a továrnu na výrobu zbraní na východním okraji města Chán Šajchún jižně od města Idlib. Nálet se podle mluvčího odehrál mezi 11:30 a 12:30 místního času.

Mluvčí řekl, že chemické zbraně vyrobené v této továrně byly použity teroristy v Iráku. Konašenkov dodal, že podobný typ chemických zbraní rebelové dříve použili také v syrském městě Halab (Aleppo). Zde prý způsobily podobné následky, jaké se daly pozorovat v Chán Šajchúnu. Rusko prý má z Halabu vzorky a předá je mezinárodním kontrolním orgánům.

Ruské prohlášení přichází po mezinárodním zděšení nad úterním údajným útokem chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Ten si vyžádal podle některých zdrojů nejméně 100 obětí a 400 raněných. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají.

V reakci na útok dnes odpoledne SELČ mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN. Projedná rezoluci, která nasazení chemických zbraní odsuzuje.

Návrh rezoluce, předložený Británií, Francií a USA, podle agentury TASS požaduje od Damašku, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli, jakož i hrozí sankcemi v případě použití otravných látek.