Rusko utáhlo kohouty. Ukrajině kvůli podpisu s EU zrušilo slevu na plyn

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Rusko oznámilo zrušení slevy na plyn, kterou poskytlo Ukrajině výměnou za používání vojenské základny na Krymském poloostrově. Jde o reakci na to, že Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podepsal s lídry Evropské unie na summitu v Bruselu politickou část asociační dohody EU s Ukrajinou.

Prezident EU Herman Van Rompuy při slavnostním podpisu premiéra Jaceňuka prohlásil, že asociační dohoda může sloužit jako kompas na evropské cestě Ukrajiny. Podpis částí dokumentu týkajících se politického dialogu Ukrajiny a EU, spolupráce v obranné a bezpečnostní politice či podpory při reformách je výrazem unijního zájmu spolupracovat s nynější přechodnou vládou v Kyjevě, neuznávanou Moskvou.

Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva by Ukrajina měla Rusku v této souvislosti zaplatit zpět 11 miliard dolarů. Celkově prý Kyjev Moskvě dluží ještě o pět miliard dolarů víc. Slevu ve výši 100 dolarů na tisíc metrů krychlových plynu obě země dojednaly v dubnu 2010 v ukrajinském Charkově. Ukrajina tehdy slevu „vyměnila“ za prodloužení pronájmu sevastopolské vojenské základny Rusku.

S připojením Krymu k Rusku „již představa snížení ceny za plyn poskytnutá Ukrajině za základnu Černomořské flotily neexistuje,“ sdělil podle AFP listu Vedomosti mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Flotila v současnosti již de iure nemá základnu na Ukrajině, ale na území ruského regionu,“ uvedl také podle AFP.

Ruský premiér mezitím uvedl, že ujednání z Charkova je „předmětem vypovězení“, což Rusku dává právo žádat po Ukrajině peníze zpět soudní cestou, napsala agentura Reuters. Celkově podle ruského premiéra Ukrajina Rusku dluží 16 miliard dolarů. Vedle zmíněných 11 miliard dolarů zahrnuje tato částka nedávnou půjčku tří miliard dolarů v podobě ruského nákupu eurobondů, a zhruba dvě miliardy dolarů, které Kyjev dluží ruskému plynárenskému monopolu Gazprom.

: