Rusko vetovalo rezoluci OSN ke krymskému referendu

Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března)

Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března) Zdroj: CTK

Moskva dnes podle očekávání vetovala návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který označuje plánované referendum o statusu jihoukrajinského Krymu za neplatné a zároveň vyzývá státy a mezinárodní organizace, aby ho neuznaly. Rusko je jedním z pěti stálých členů RB OSN s právem veta.

Návrh rezoluce předložily Spojené státy. Moskva, která už Krym fakticky ovládla svými ozbrojenými silami, nedělní referendum podporuje bez ohledu na silný odpor Západu a na hrozby sankcemi. Plebiscit má stvrdit přičlenění poloostrova k Rusku.

Krátká rezoluce poukazuje na to, že referendum na Krymu nepodpořila ukrajinská vláda.

„Toto referendum nemůže být platné a nemůže tvořit základ pro žádnou změnu statusu Krymu,“ konstatuje dokument. Zároveň vyzývá „všechny státy, mezinárodní organizace a specializované agentury, aby neuznaly žádnou změnu statusu Krymu na základě tohoto referenda“.

Kyjev odebral pravomoci krymskému parlamentu
Ukrajinský parlament rozhodl o dočasném odebrání pravomocí parlamentu Krymské autonomní republiky. Učinil tak pouhý den před konáním referenda o připojení Krymu k Rusku, které Kyjev označil za nelegální. Rozhodnutí má ale jen symbolický charakter a zjevně referendu nezabrání, protože poloostrov mají pod kontrolou ruské ozbrojené síly. Pro dočasné zrušení krymského zastupitelského sboru hlasovalo 278 ze 450 poslanců ukrajinské Nejvyšší rady. Základem pro tento krok je nález ústavního soudu, který označil za protiústavní rozhodnutí vypsat referendum o odtržení Krymu, stejně jako deklaraci nezávislosti Krymu.