Rusko vstupuje do WTO, připojení schválili ruští zákonodárci

WTO

WTO

Rusko se po 18 letech jednání stane plnoprávným členem Světové obchodní organizace (WTO). Ratifikaci dohody o připojení Ruska k této organizaci dnes schválili ruští zákonodárci. Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo WTO.

Světová obchodní organizace schválila přijetí Ruska mezi své členské země již loni v prosinci. Plnoprávným, 156. členem organizace se Rusko, které je devátou největší ekonomikou světa stane 30 dní po ratifikaci dohody.

Rusko musí kvůli členství ve WTO postupně snížit dovozní cla na 7,8 procenta z deseti procent a otevřít zahraničním investorům některá odvětví ekonomiky, jako jsou telekomunikace.

Bankovní sektor však zatím může chránit před plnou zahraniční kontrolou. Rusku se rovněž podařilo ochránit lukrativní podpory pro domácí automobilový průmysl a vyjednat dlouhé přechodné období pro snižování státní pomoci farmářům.

Ruské námluvy ve WTO finišují, cla spadnou dolů

Radek Palata: Bič v záloze nemůže škodit

Nejsilnější ekonomika regionu Společenství nezávislých států tak skýtá obrovské příležitosti pro mnoho českých podnikatelských subjektů. Ekonomové hovoří o tom, že vstup Ruska do WTO pocítí nejprve spotřebitelé, neboť se přirozeně zlevní spotřební zboží z dovozu. Někteří ruští výrobci se obávají, že je ohrozí zvýšená konkurence a odstranění ochranných bariér.