Rusko vypravilo na Ukrajinu nový humanitární konvoj

ilustrační foto, první ruský konvoj na ukrajinské hranici

ilustrační foto, první ruský konvoj na ukrajinské hranici Zdroj: CTK

Ruští celníci v noci na sobotu odbavili novou kolonu nákladních vozů s humanitární pomocí pro obyvatele bojové zóny na východě Ukrajiny. Agentuře ITAR-TASS to řekl mluvčí ruské pohraniční služby Rajan Farukšin. Z ruského celního prostoru v obci Doněck odjelo podle něj k odbavení na ukrajinské straně hranice prvních 33 kamionů.

„V půl jedenácté večer prvních 33 nákladních vozů ruského humanitárního konvoje s nákladem pro obyvatele východu Ukrajiny odjelo z doněcké celnice na Ukrajinu,“ řekl Farukšin. Podle ruských novinářů kolona doprovázená dvěma technickými vozidly zamíří do Luhansku, který kontrolují povstalci. V kamionech jsou údajně uloženy hlavně potraviny, ale také zařízení na čištění vody a elektrické generátory.

Ruský přechod Doněck sousedí s ukrajinským hraničním přechodem Izvaryne, který je pod kontrolou povstalců. Stejnou cestou dopravila Moskva v srpnu první humanitární konvoj, který vyvolal důrazné protesty ukrajinské vlády. Kamiony totiž na Ukrajinu vjely bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže. Pak vyložily náklad v Luhansku ovládaném separatisty a následující den se vrátily do Ruska.

Humanitární pomoc obyvatelům bojové zóny na východě Ukrajiny předpokládá jeden z bodů takzvaného minského protokolu, na němž se Kyjev se zástupci povstalců dohodl minulý pátek. Bezprostředně po podpisu dohod tehdy Rusko oznámilo, že hodlá na Ukrajinu vyslat nejméně jeden další humanitární konvoj.