Rusko vyvinulo dvě vakcíny proti ebole. Jejich využítí je ale nejisté

ebola

ebola Zdroj: ctk

Dvě ruská výzkumná pracoviště vyvinula vakcínu proti viru eboly a řeší jejich nasazení v léčebné praxi. Ruské agentuře TASS to sdělil šéf parlamentního výboru pro vědu a výzkum Valerij Čerešněv. "Vakcína byla vyvinuta, už existuje. Samostatnou otázkou je její nasazení," řekl.

Na léku proti nebezpečnému onemocnění pracuje několik západních farmaceutických firem, jejichž vakcíny jsou ve fázi testování. Společnosti GlaxoSmithKline a NewLink oznámily, že posilují výrobní kapacity, aby v první polovině roku 2015 dokázaly razantně zvýšit produkci svých experimentálních vakcín proti ebole. Jedním z léků, který nyní nejvíce vzbuzuje naděje, je ZMapp, po jehož podání se již několik lidí z onemocnění zotavilo.

Ruské vakcíny se podle Čerešněva zrodily v novosibirském Státním výzkumném ústavu virologie a biotechnologie a ve vojenském vědeckém zařízení s krycím názvem Zagorsk-6, které je umístěno v obci Sergijev Posad u Moskvy.

„Vakcíny jsou k dispozici, jinou otázkou je, zda existují mezinárodní dohody o jejich využití v ohniscích nákazy,“ řekl ruský vědec. Obě experimentální ruské vakcíny byly podle něj úspěšně vyzkoušeny na zvířatech.

Ebola se rozšířila hlavně v západní Africe a usmrtila už přes 4000 lidí. O víkendu zaznamenali američtí lékaři první přímý přenos viru na území USA. V Rusku se zatím nákaza neobjevila.