Rusko vyzvalo ke krizové schůzce kvůli Sýrii. Už jednáme, kontrují USA

Ruské letectvo

Ruské letectvo Zdroj: ctk/ap

Rusko navrhlo Spojeným státům uspořádání urgentního krizového jednání, na kterém by se řešil dohled nad dodržováním příměří v Sýrii. Jestliže z Washingtonu nepřijde žádná reakce, je Moskva připravena klid zbraní kontrolovat sama a případně jednostranně jednat. Informoval o tom ruský generál Sergej Rudskoj. USA výzvu odmítly s tím, že nedodržování příměří již nyní monitorují a s Moskvou průběžně jednají. Klid zbraní trvá od konce února a je až na výjimky dodržován.

Ruská armáda Američany obvinila z váhavosti a pomalé reakce na návrhy Moskvy ohledně společného monitorování příměří. Podle ruského generála vedou odklady této společné akce k dalším civilním obětem. Například v Halabu přišlo od začátku klidu zbraní o život již 67 civilistů, uvedla agentura AP.

Jednání mezi Moskvou a Washingtonem se uskutečnilo již minulý týden. „Americká strana ale nebyla připravena na diskusi a schválení dohody,“ uvedl generál Rudskoj.

Spojené státy ruskou výzvu k uspořádání naléhavé schůzky odmítly. „Zahlédli jsme zprávy médií o údajném ruském znepokojení ohledně porušování příměří,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického představitele v Ženevě. „Kdokoli přichází s takovým prohlášením, musí být špatně informován, protože o tomto tématu se již dlouhou dobu diskutuje a bude se o něm i nadále konstruktivním způsobem jednat,“ dodal.

Rijád ocenil ruský odchod

Rusko sice v minulých dnech stáhlo většinu svých jednotek ze Sýrie, nadále ale podporuje ze vzduchu vládní síly režimu prezidenta Bašára Asada. Příměří v zemi se nevztahuje na radikály z Islámského státu a hnutí An-Nusra.

Částečné stažení ruských jednotek uvítala Saúdská Arábie. Podle Rijádu jde o „pozitivní krok“ směrem k politickému řešení konfliktu v Sýrii. Saúdskoarabská vláda doufá, že rozhodnutí Moskvy by mohlo pomoci urychlit mírové rozhovory, které se v těchto dnech konají v Ženevě. Rovněž by podle ní tento krok mohl přimět vládu prezidenta Asada k tomu, aby „učinila nezbytné ústupky a mohlo dojít k politickému přechodu, po kterém každý v Sýrii touží“.