Rusko zapojilo do bojů v Sýrii nejen letectvo, ale i námořnictvo

Ruská letecká raketa

Ruská letecká raketa Zdroj: ctk/AP

Ruské letectvo dnes intenzivně bombardovalo cíle v syrských provinciích Hamá a Idlib. Prezident Vladimir Putin později oznámil, že Rusko zapojilo také flotilu v Kaspickém moři, která vypálila na cíle v Sýrii 26 střel. Po náletech následoval pozemní útok syrské armády a jejích spojenců na nejméně čtyři povstalecké bojové pozice. Rusko je podle svého ministerstva obrany připraveno přijmout americké návrhy na koordinaci operací v Sýrii.

Prohlášení ruského ministerstva obrany uvádí, že rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr byly odpáleny z raketových křižníků Dagestan, Grad Svijažsk, Uglič a Velikij Usťug operujících v jihozápadním sektoru Kaspického moře. Raketový útok byl údajně veden na muniční závody Islámského státu, velitelská stanoviště a skladiště zbraní, munice a paliva. Trasa raket prý procházela neosídlenými oblastmi, cíle v Sýrii byly zasaženy s přesností do tří metrů.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na dnešní schůzce s Putinem řekl, že čtyři raketové lodě kaspické flotily dnes ráno vypálily na 11 cílů v Sýrii 26 řízených střel. „Podle kontrolních údajů byly všechny cíle zničeny a nebyl zasažen žádný civilní objekt. Potvrdila se vysoká účinnost střel dlouhého doletu při útoku na cíle vzdálené skoro 1500 kilometrů,“ řekl Šojgu. Putin práci ruské armády v Sýrii ocenil. „Je ještě brzy činit závěry, ale to, co už bylo vykonáno, si zasluhuje ocenění,“ řekl prezident.

Jeden z aktivistů, který je právě v Idlibu, sdělil, že syrská armáda ostřelovala centrální oblasti této západní provincie, kde povstalci zaútočili na armádní stanoviště a zničili jeden tank. Podle SOHR se boje odehrávají v blízkosti dálnice spojující severní province s Damaškem. Po boku syrských vojáků bojují prý spojenci z libanonského Hizballáhu.

Znepokojené Turecko

Ruské operace v Sýrii znepokojují Turecko, neboť ruská letadla podle Ankary narušila o víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor. Turecká armáda dnes oznámila, že raketové systémy umístěné v Sýrii dnes ohrožovaly osm tureckých letounů F-16, které byly vyslány na kontrolní misi podél turecko-syrských hranic.

Ankara je připravena jednat se zástupci ruské armády, aby se v budoucnu předešlo nehodám. Mluvčí turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prohlásil, že další narušování tureckého vzdušného prostoru bude Turecko vnímat jako ohrožení. Premiér Ahmet Davutoglu řekl, že si nepřeje, aby syrský konflikt vyvolal krizi mezi NATO a Ruskem.

Davutoglu také prohlásil, že z 57 leteckých útoků, které Rusové zatím v Sýrii vedli, pouze dva zasáhly cíle IS. Ostatní pak směřovaly podle Davutoglua na umírněnou opozici. Šojgu ale řekl, že Rusko od 30. září zaútočilo na 112 objektů a útoky jsou stále intenzivnější.

Americké návrhy

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes řekl, že Rusko by mohlo přijmout americké návrhy na koordinaci operací. „Ruské ministerstvo obrany odpovědělo na žádosti Pentagonu a prostudovalo americké návrhy na koordinaci operací proti teroristické skupině Islámský stát na syrském území. Tyto návrhy mohou být přijaty. Upřesňujeme pouze některé technické detaily a dnes o nich budou jednat experti našeho ministerstva a Pentagonu,“ sdělil Konašenkov.