Rusko: zbraně Asadovi dodávat nepřestaneme

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto.

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Rusko včera připustilo, že své dodávky zbraní Sýrii nezastaví navzdory důkazům o tom, že režim Bašára Asada se dopouští zločinů proti lidskosti.

Stávající zbrojní kontrakty budou zachovány, vzkázal Sýrii námětek ruského ministra obrany Anatolij Antonov. „Udržujeme se Sýrií rozsáhlou vojenskou a technickou spolupráci a nevidíme důvod k tomu ji přehodnocovat,“ prohlásil. Podle něj je vojenská spolupráce obou zemí zcela legitimní.

Náměstek také připustil, že syrské vojáky školí ruští experti. „Je to součástí našich smluvních závazku. Když dodáme zbraně, musíme také poskytnout výcvik.

Konflikt si přitom dosud vyžádal životy až osmi tisíc civilistů. Syrská armáda proti vzbouřencům pravidelně nasazuje tanky ruské výroby, její poslední operace ve městě Idlib si vyžádala desítky životů místních obyvatel.

O útěk ze země se pokoušejí desetitisíce lidí. Podle organizace Human Rights Watch jim na cestě hrozí nebezpečí od min, které syrská armáda nakladla podél hranic s Tureckem a Libanonem. Zástupce organizace Carroll Bogert britskému deníku The Independent řekl, že tyto miny jsou ruské výroby.

Rusko vetovalo nedávnou rezoluci rady bezpečnosti OSN, která žádala zastavení vládních vojenských operací a odchod prezidenta Asada. Ministr zahraničí Sergej Lavrov včera prohlásil, že trvá na tom, aby ozbrojené akce ukončila také syrská opozice.

Těsný svazek Sýrie a Ruska trvá již několik desítek let. Rusko v syrském Tartusu udržuje svou jedinou námořní základnu mimo území bývalého Sovětského svazu.