Rusko zve do „své“ hospodářské unie i Japonce. Navzdory sporům o Kurily

Jeden z Kurilských ostrovů

Jeden z Kurilských ostrovů Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Rusko je připraveno jednat s Japonskem o vytvoření zóny volného obchodu. Vznikla by v rámci letos založené Euroasijské hospodářské unie (EAHU), uvedl ruský premiér Dmitrij Medveděv. Dosud ji tvoří vedle Ruska Arménie, Bělorusko, Kazachstán a Kyrgyzstán, budoucí členství stvrdil podpisem i Vietnam.

„Jsme připraveni podepsat dohody o členství také s dalšími státy, dokonce i s Japonskem, bude-li mít zájem,“ cituje agentura Reuters Medveděvovo prohlášení na summitu ve filipínské Manile.

Rusko je však s Japonskem formálně stále ještě ve válce, neboť oba státy kvůli neshodám ohledně nároků na Kurilské ostrovy dosud stále nepodepsaly mírovou smlouvu.

Jejich představitelé se však nedávno shodli na nutnosti vzájemné vztahy zlepšit. Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe by ještě letos chtěli uskutečnit setkání na oficiální úrovni.

Rusko, izolované a oslabené západními ekonomickými sankcemi, se tak dále snaží posilovat své hospodářské, politické a vyjednávací pozice v bývalém postsovětském prostoru a v Asii.

Rusko chce na soustroví vybudovat základnu
Japonsko vznáší nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai na základě dohody z roku 1855. Po ukončení druhé světové války je Moskva anektovala, Tokio je ale dodnes označuje za své Severní území a ruskou svrchovanost neuznává. Rusko trvá na tom, že mu ostrovy patří, a japonské nároky odmítá jako nepřípustnou revizi výsledků války. Před měsícem dokonce ruský ministr obrany Sergej Šojgu ohlásil záměr vybudovat ve sporné oblasti vojenskou základnu.