Ruskou ponorku se podařilo uhasit, požárem prý příliš neutrpěla

Ponorka třídy Antej

Ponorka třídy Antej Zdroj: Armada USA, Wikimedia Commons

Požár na ruské jaderné ponorce Orel v loděnicích v Severodvinsku na severu Ruska se podařilo uhasit zatopením doku, ve kterém se ponorka nachází. Nebezpečí radiace nehrozí a škody na ponorce údajně nejsou velké, oznámila agentura TASS.

„Ponorka byla úplně prozkoumána. Nebezpečí vzniku nového požáru nebylo zjištěno, a tak jsme přistoupili k vysušení doku,“ řekl mluvčí armádní loděnice Zvjozdačka Jevgenij Gladyšev. Nedokázal odhadnout, jak dlouho odčerpání vody z doku potrvá, protože momentálně ponorka v doku plave a během vypouštění ji bude nutné upevnit.

Požár na ponorce, který vzplál okolo úterního poledne, byl uhašen v noci na dnešek. Stav plavidla nyní zkoumá komise složená ze zástupců vojenského námořnictva, loděnice, výrobce a vyšetřovatelů. Zjišťuje příčiny požáru a způsobenou škodu. Gladyšev již dříve naznačil, že požár mohlo zavinit nedodržení technologie svařování během oprav spodní části trupu plavidla.

Zbraně na palubě nebyly

Podle šéfa korporace ruských loděnic OSK Alexeje Rachmanova škody nejsou závažné. „Zatím jsme neobjevili nic mimořádného, co by mohlo zásadně ovlivnit stav plavidla,“ řekl ruské televizi. Přesný stav a rozsah škody ale oficiálně stanoví až zmíněná komise.

Armádní dok leží na březích Bílého moře v Archangelské oblasti na severu Ruska. Ponorka Orel třídy Antej (v kódu NATO Oscar II) tam byla v opravě od listopadu 2013, k flotile se podle plánu měla vrátit v roce 2016. Podle loděnice byla beze zbraní a reaktor byl už před požárem odpojen. Radiace prý nehrozí a ke zranění osob nedošlo.

Ruské ponorky provázejí pohromy

V severodvinských docích hořelo naposledy v roce 2011, kdy vzplála jaderná ponorka Jekatěrinburg. Podle úředních zpráv začalo hořet dřevěné lešení při plášti plavidla. Zraněno bylo 11 lidí.

Největší havárii jaderné ponorky zaznamenalo ruské vojenské námořnictvo v roce 2000, kdy se v Severním ledovém oceánu po explozi torpéd potopila ponorka Kursk, rovněž třídy Antej. Nikdo ze 118 členů posádky havárii nepřežil.

Ve výzbroji ruského námořnictva jsou dvě ponorky stejné třídy, Voroněž a Smolensk, které už kompletní opravu v doku absolvovaly. Ponorka Orel byla postavena v loděnicích Sevmaš v Severodvinsku a do služby zařazena v únoru 1993.