Ruský "obchodník se smrtí" prohrál. Američané zamítli nový proces

Viktor But obchodoval se zbraněmi po celém světě. Nehleděl na to, komu zbraně přijdou do ruky.

Viktor But obchodoval se zbraněmi po celém světě. Nehleděl na to, komu zbraně přijdou do ruky. Zdroj: ČTK

Viktor But byl odsouzen ke čtvrt století za mřížemi.
Viktor But v doprovodu thajských policistů opouští celu.
Viktor But
Převoz Viktora Buta po zatčení v Thajsku.
5
Fotogalerie

Americký odvolací soud dnes zamítl žádost o nový proces pro známého ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Informovala o tom agentura Reuters. Někdejší ruský podnikatel si ve Spojených státech odpykává 25letý trest vězení za spiknutí v souvislosti s prodejem zbraní povstalcům z kolumbijské organizace FARC.

Ruské ministerstvo zahraničí dnešní rozsudek v prohlášení označilo za zklamání. Zopakovalo, že bude pokračovat ve snahách o Butovo vydání do vlasti i za nové americké administrativy. Moskva označuje proces za podjatý a zpolitizovaný.

"Považujeme rozsudek za nespravedlivý a nesouhlasíme s ním," řekl dnes po vynesení rozsudku newyorského soudu Butův advokát Alexej Tarasov. Dodal, že zvažuje odvolání k nejvyššímu soudu USA.

Nyní devětačtyřicetiletý But byl k 25 letům vězení odsouzen v roce 2012 za spiknutí s cílem zabít občany USA, za obchodování se zbraněmi a podporu teroristické organizace. Podle obžaloby But na schůzce s údajnými členy FARC v Bangkoku souhlasil, že jim prodá 100 raket země-vzduch a 5000 pušek AK-47. Za členy FARC se vydávali američtí agenti, který prý Butovi tehdy řekli, že zbraně budou použity proti americkým pilotům pomáhajícím kolumbijské vládě.

Někdejší překladatel sovětské armády But, který se stal předobrazem knihy a filmu Obchodník se smrtí, byl zatčen v roce 2008 v Thajsku a později přes protesty Ruska vydán do USA. Před soudem všechna obvinění popíral.

Údajně rodák z tádžické metropole Dušanbe But vydělal značné jmění provozem nákladní letecké dopravy v 90. letech a začátkem nového tisíciletí, a to zejména na trasách do Afriky a na Blízký východ. Do těchto oblastí podle médií prodával zbraně stranám bojujícím v tamních občanských válkách.

Butův příběh se stal inspirací pro americký film z roku 2005 Obchodník se smrtí, kde hlavní roli ztvárnil Nicolas Cage.