Ruský útok na Ukrajinu? NATO by muselo odpovědět, říká Zeman

Rusové obsadili další ukrajinskou základnu na Krymu

Rusové obsadili další ukrajinskou základnu na Krymu Zdroj: CTK/AP

Pokud by ruská vojska obsadila i východ Ukrajiny, měla by EU přijmout nejostřejší sankce a vojska NATO by mohla například vstoupit na Ukrajinu. V dnešních Hovorech z Lán to Českému rozhlasu řekl prezident Miloš Zeman. Poloostrov Krym, který k sobě v nedávné době připojilo Rusko, se podle jeho názoru v dohledné době Ukrajině nevrátí a západní mocnosti a hlavně EU se s tím podle něj musejí smířit.

„Na druhé straně, v okamžiku, kdy by se Rusko rozhodlo rozšířit svoji teritoriální expanzi na východ Ukrajiny, přestává legrace, protože tím se spouští řetězová reakce. A tady bych se přimlouval nejenom pro co nejostřejší sankce Evropské unie, ale dokonce i pro, řekněme, vojenskou připravenost severoatlantické aliance. Například tím, že by vojska NATO vstoupila na ukrajinské území,“ prohlásil Zeman. Vstup Ruska na východní Ukrajinu by podle něj byl reakcí, která by zasáhla území svrchovaného státu.

Zeman podotkl, že patří k těm, kteří se snaží připojení Krymu k Rusku pochopit. „Jednak z toho důvodu, že tam bylo to hloupé Chruščovovo rozhodnutí z roku 1954, jak víte, Krym k Ukrajině nikdy nepatřil, a jednak proto, že evidentně si většina obyvatelstva toto připojení přála,“ podotkl.

Prezident také řekl, že federalizace Ukrajiny po vzoru Německa nebo Švýcarska by nebyla ničím škodlivým. Jistá decentralizace a autonomie by podle něj mohla situaci na Ukrajině uklidnit. O federalizaci Ukrajiny nedávno hovořil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Profil: Nezvaný Evropan Putin